INFONET-468X60-BANNER

Jedinstvena arhitektura Trga Pormeteta

29.05.2012. | Arch Daily

Novi Trg Pormeteta, koji se nalazi blizu reke Nervion u Španiji, bio je rezultat konkursa "Europan VI" 2001. godine. Projekat je deo izložbe španske arhitekture "On Site" koja je organizovana u Njujorku 2006. u muzeju MOMA.

Barakaldo okrug se nalazi na veoma strmoj padini iznad Nervion reke, gde je kompleksno urbanističko planiranje izgrađeno šezdesetih godina. Predlog je bio da se obezbedi novi geografski identitet, po uklanjanju poslednjeg urbanističkog plana - Galindo koji je kreiran za ovu oblast.

Modifikovani su već postojeći planovi da se stvori novi trg na Barakaldo okrugu (25.223m2). To je bila velika korist za grad: s jedne strane nova pristupna tačka u gradskom centru, na drugoj strani bolja fluidnost i pokretljivost od grada do reke, zbog činjenice da su industrijske fabrike zatvorene jer su se nalazile blizu grada.

Veoma strma padina parcele je viđena kao mogućnost za stvaranje nove urbane tipologije. Bilo je moguće da se iskoristi 20-metara razlika između gornjeg i donjeg nivoa parcele, kako bi  se izgradila opremljena kosina, "Pormeteta trg", sa sledećom strategijom:

  • Pre svega nekoliko prilaza i pristupa su povezani: železnička platforma, autoput, ulaz prema šetalištu reke, pešačke ulice, put i pristup od visokog i niskog ulici, Pustinja Skuare, škola ...
  • Sačuvan je sav prostor ispod svake rampe Trga Pormeteta, kako bi se dobilo 2.341m2 komercijalnog objekta javnog servisa
  • Treća prednost je da izgleda kao mikro - javni prostor: mikro - trgovi, sastajališta...

Konačno, deluje kao multifunkcionalni element, uz pomoć uličnog nameštaja, ograda, pergola, blještavih lampi... stvarajući vrlo dobro opremljeno mesto.

Trg Pormeteta i njegovi različiti nivoi pristupa čine jedinstveni i nezavisni projekat, čiji kontrasti intenziviraju svoju svrhu.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;