INFONET-468X60-BANNER

Tradicija i modernost ujedinjeni u arhitekturi znanja

24.05.2012. | Pogledaj

Specifičan prostorno-društveni kontekst koji opisuje zemlje Magreba često se sumira kroz mediteransku i saharsku klimu, vernakularnu gradnju opekom i većinsko islamsko stanovništvo. Upravo je na takvim zasadama niknula zgrada Tehničke škole Guelmim u Maroku.

Reč je o projektu kojeg potpisuju arhitekte Sad El Kabaj, Dris Ketani i Mohamed Amine Siana, a koncept je bio napraviti zgradu koja odiše savremenošću, dok istovremeno daje značaja svojoj tradiciji i korenima. Koristeći tehniku slaganja opeke koja simbolizuje marokansku zemlju i tradicionalnu gradnju, struktura sledi veoma jednostavan i modernistički pristup koji se zasniva na linearnosti i simetriji.

Kompleks zgrada je organizovan tako da sledi L-plan i pozicioniran je na osi sever-jug. Njihov volumen je poprilično masivan, što čini veći kontrast prema enterijeru oblikovanom prema načelima intimnijih jedinica. Upravo takvo naizgled snažno merilo spoljnog prostora ritmizirano je neočekivanim otvorima, predvorjima i kvadratnim ispupčenim otvorima, bazirajući svoju pojavnost na efektu chiaro-scuro (italijanski termin u umetnosti koji bukvalno znači 'svetlo-mračno').

Samo pozicioniranje zgrada vođeno je izlascima i zalascima sunca, tako da sunčevi zraci prodiru kroz senice i hodnike, pa sam volumen izgleda mnogo prozračniji. Takođe, zahvaljujući detalju popločenja koje je izvedeno u svetlom kamenu, celi kompleks izgleda kao da malo lebdi izdignut od tla.

U kompleksu se nalazi krajnje jednostavno oblikovan amfiteatar, učionice, radionice, laboratorije, administracija, biblioteka, kancelarija za učitelje i osoblje. Sve prostorije oblikovane su jednakim jezikom čiste bele ljušture s uskim i malim otvorima, čija je sirovost i belina u popriličnom kontrastu s detaljima okrenutom eksterijeru u oker boji i zemljanim bojama.

Zahvaljujući tako precizno izvedenim detaljima, kompleks je u potpunosti uklopljen u okoliš, uprkos kontrastu dva različita oblikovana jezika enterijera i eksterijera.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;