PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

"Rimski" muzej na jugu Francuske

24.05.2012. | AL

Nakon međunarodnog takmičenja, arhitektonski biro Foster + Partners, koji sarađuje sa dizajnerom Adrijenom Gardereom (Adrien Gardere), projektovaće novi muzej "Musée de la Romanitée Narbonne" u gradu Narbon, na jugu Francuske.

Kao nekadašnja rimska luka, Narbon ima impresivno nasleđe zgrada, drevnih relikvija i arheoloških nalazišta. Centralni deo muzeja biće zbirka više od 1.000 starih kamenih blokova reljefa iskopanih u blizini. Njihov ekran čini prirodnu barijeru na središtu jednostavne, pravolinijske zgrade i odvaja javne galerije iz više privatnih prostora. Posetioci će moći da pogledaju rad arheologa i istraživača kroz mozaik kamena i svetlosti, a fleksibilan ekranski okvir omogućavaće olakšice za lako rekonfigurisanje i koristiće se kao sredstvo za aktivno učenje.

Zgrada će sadržati galerije za stalne i povremene izložbe, multimedijalni obrazovni centar i biblioteku, kao i administraciju i skladištenje objekata. Ovi prostori su raspoređeni na jednom spratu i ujedinjeni ispod betonske krovne nadstrešnice, koja obezbeđuje termičku masu. Nadstrešnica je izdignuta i produžava se tako da zakloni širok javni trg oko muzeja.

Rimski muzej će biti novi orijentir na ulazu u grad. Uređenje muzeja će pojačavati vezu sa vodom i mirnim prirodnim okruženjem, inspirisanim formalnim vrtovima i francuskim rimskim dvorištem, a posedovaće amfiteatar na otvorenom za razne kulturne događaje.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;