INFONET-468X60-BANNER

"Infinity loop bridge" - most neobičnog dizajna

24.05.2012. | Arch Daily

Za kreiranje ulazne kapije u novom južnom kineskom komercijalnom čvoru, zaduženi su pobednici takmičenja za najinteresantniji predlog, arhitektonski biroi  10. Design + Buro Happold. Njihovo rešenje, "Infinity Loop bridge" označava povezivanje kanala Šizimen (Shizimen) do oblasti Pearl River Delta. 10. Design i Buro Happold tim kreirao je jednostavno i elegantno strukturalno rešenje za most koji će biti vizuelno fokusna tačka u okviru samog Šizimen distrikta i duž Delta obale biserne reke.

Šema pobedničkog mosta predlaže vrpcu strukture koja obavija oko 6 traka puta u neprekidnoj skulpturalnoj formi. Na nižim nivoima petlje, sa strukturnom trakom prave se 2 trouglasta lučna oblika. Ove trouglaste kapije, jedna osnovna i jedna srednja, podržavaju špil puta preko 2 odvojena različita raspona. Primarna trougaona kapija je visine 100m i dijagonalni prelaz mosta omogućava transportni i pešački saobraćaj.

Kontinuitet strukturne petlje je vidljiv iz suprotne obale kopna na zapadu, i pojavljuje se kao dramatična slobodna petlja. Kompleksna obala stvara neparan i asimetrični raspon, ali vezujući 2 jednostavna parabolična luka zajedno u jednoj traci, most se može podeliti u 2 jednostavna raspona. Time se čuva racionalna struktura, u smislu da, kada se most pogleda sa strane, stvara dvostruku cifru 8, znak prosperiteta u kineskoj kulturi.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;