IZOLACIJA-468X60-BANNER

"Infinity loop bridge" - most neobičnog dizajna

24.05.2012. | Arch Daily

Za kreiranje ulazne kapije u novom južnom kineskom komercijalnom čvoru, zaduženi su pobednici takmičenja za najinteresantniji predlog, arhitektonski biroi  10. Design + Buro Happold. Njihovo rešenje, "Infinity Loop bridge" označava povezivanje kanala Šizimen (Shizimen) do oblasti Pearl River Delta. 10. Design i Buro Happold tim kreirao je jednostavno i elegantno strukturalno rešenje za most koji će biti vizuelno fokusna tačka u okviru samog Šizimen distrikta i duž Delta obale biserne reke.

Šema pobedničkog mosta predlaže vrpcu strukture koja obavija oko 6 traka puta u neprekidnoj skulpturalnoj formi. Na nižim nivoima petlje, sa strukturnom trakom prave se 2 trouglasta lučna oblika. Ove trouglaste kapije, jedna osnovna i jedna srednja, podržavaju špil puta preko 2 odvojena različita raspona. Primarna trougaona kapija je visine 100m i dijagonalni prelaz mosta omogućava transportni i pešački saobraćaj.

Kontinuitet strukturne petlje je vidljiv iz suprotne obale kopna na zapadu, i pojavljuje se kao dramatična slobodna petlja. Kompleksna obala stvara neparan i asimetrični raspon, ali vezujući 2 jednostavna parabolična luka zajedno u jednoj traci, most se može podeliti u 2 jednostavna raspona. Time se čuva racionalna struktura, u smislu da, kada se most pogleda sa strane, stvara dvostruku cifru 8, znak prosperiteta u kineskoj kulturi.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;