INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Infinity loop bridge" - most neobičnog dizajna

24.05.2012. | Arch Daily

Za kreiranje ulazne kapije u novom južnom kineskom komercijalnom čvoru, zaduženi su pobednici takmičenja za najinteresantniji predlog, arhitektonski biroi  10. Design + Buro Happold. Njihovo rešenje, "Infinity Loop bridge" označava povezivanje kanala Šizimen (Shizimen) do oblasti Pearl River Delta. 10. Design i Buro Happold tim kreirao je jednostavno i elegantno strukturalno rešenje za most koji će biti vizuelno fokusna tačka u okviru samog Šizimen distrikta i duž Delta obale biserne reke.

Šema pobedničkog mosta predlaže vrpcu strukture koja obavija oko 6 traka puta u neprekidnoj skulpturalnoj formi. Na nižim nivoima petlje, sa strukturnom trakom prave se 2 trouglasta lučna oblika. Ove trouglaste kapije, jedna osnovna i jedna srednja, podržavaju špil puta preko 2 odvojena različita raspona. Primarna trougaona kapija je visine 100m i dijagonalni prelaz mosta omogućava transportni i pešački saobraćaj.

Kontinuitet strukturne petlje je vidljiv iz suprotne obale kopna na zapadu, i pojavljuje se kao dramatična slobodna petlja. Kompleksna obala stvara neparan i asimetrični raspon, ali vezujući 2 jednostavna parabolična luka zajedno u jednoj traci, most se može podeliti u 2 jednostavna raspona. Time se čuva racionalna struktura, u smislu da, kada se most pogleda sa strane, stvara dvostruku cifru 8, znak prosperiteta u kineskoj kulturi.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;