INFONET-468X60-BANNER

Osvetljenje uz kvantne tačke

22.05.2012. | Transmaterial

Kako inkandescentna sijalica polako pada u zaborav, naučnici nastavljaju da traže alternativne, efikasnije izvore osvetljenja. Čisto bela svetlost je posebno važna i nije lako da se efikasno proizvede.

Otkrivene u laboratoriji na Univerzitetu Vanderbilt (Vanderbilt University), kvantne tačke bele svetlosti su mikro smanjene fluorescentne perle kadijum selenida koje konvertuju LED emitovanu plavu svetlost u toplu belu boju sličnu toplotnoj boji inkandescentnih sijalica. Ova bela boja se razlikue od one koje proizvodi LED dioda bele svetlosti, koja simulira belu svetlost kombinacijom monohromatskih boja.

Iako su postojale početne zabrinutosti zbog niske efikasnosti kvantnih tačaka, istraživači su od tada napravili ovu tehnologiju mnogo efikasnijom - do 45 posto efikasnijom, zapravo. "Četrdeset pet posto je visoko koliko i efikasnost pojedinih komercijalnih fosfornih izvora svetlosti, što sugeriše da kvantne tačke bele svetlosti se sada mogu koristiti u nekim specijalnim svetlostnim aplikacijama", kaže glavni hemičar Univerziteta Vanderbilt, Sandra Rosental (Sandra Rosenthal).

"Činjenica da smo uspešno povećali njihovu efikasnost za više od deset puta, takođe znači da je moguće da se njihova efikasnost još više poboljša."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;