Kina: Smanjenje potrošnje energije kroz dizajn

16.05.2012. | Arch Daily

Cilj projekta od strane Mohen arhitektonskog biroa u gradu Tianjin, Kina, je da se napravi nulta energetska zgrada, da se smanji potrošnja energije kroz dizajn, kao i korišćenje čiste energije - vetra, solarne i geotermalne energije u zamenu za konvencionalne izvore (fosilna goriva), kako bi zadovoljili potrebe zgrade. Ovo je sveobuhvatni napor da se projektuje niska energetska arhitektura.

Da bi se postigao ovaj cilj, projektanti se trude da kombinuju formu sa tehnologijom. Na primer, instaliranje panelske snage za napajanje ploče na krovu, otvori za ventilaciju u skladu sa simuliranim podacima zasnovanim na gradilištu tj. korišćenje prirodne ventilacije vazduha da se smanji potrošnja energije u proleće i jesen.

Kada se radi dizajn uštede energije za zgrade, koeficijent oblika se razmatra u početnim fazama. Nakon uzimanja u obzir velikih brojeva spoljnih ograničenja i nesmetano sprovođenje odgovarajućih zelenih tehnologija i strategija, oblik koeficijenta zgrade je 0,28, manje od 0,4 granične vrednosti koji se koriste za javne objekte energetske efikasnosti po standardima dizajna. Prozori su otvoreni samo u nekoliko ključnih stavova potrebnih funkcija da bi se izbegao dodatni gubitak toplote.

Na početku projektovanja programa, radi se koordinirano planiranje i dizajn metoda za omotača zgrade. Funkcionalne divizije su na bazi punog razmatranja eksternih izvora, kao što su vetar, svetlo, unutrašnje vizije, funkcionalni zahtevi i drugi faktori. Ova koordinacija planiranja i dizajna pristupa je zapravo sistem integracija postojećih resursa. Dok su zelene tehnologije i strategije u potpunosti zaposlene, arhitektonske estetike i tehnologije i strategije mogu da imaju savršenu fuziju.      

U cilju smanjenja potrošnje energije, u proleće i jesen, prirodna ventilacija, kao slobodan metod klimatizacije, čuva životnu sredinu u zatvorenom prostoru. Kroz podešavanje dimenzije zgrada i pozicije prozora, pozitivan i negativan pritisak oko zgrade se u potpunosti koristi da vodi unutrašnju protok vazduha. U enterijeru, uvučeni podovi i nagnuti krov se prave zajedno kako bi sproveli kretanje vazduha u zatvorenom prostoru na miran način.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...