INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

WikiHouse: Spremite se da projektujete, 'odštampate' i izgradite svoj dom!

16.05.2012. | Gizmag

Stvoren od strane grupe mladih dizajnera iz Londona, projekat WikiHouse je internet sajt za građevinska rešenja koji ima za cilj da omogući gotovo svima, bez obzira na obrazovanje ili veštinu, da slobodno preuzmu i izgrade pristupačno stanovanje. Građevinski sistem WikiHouse je bio izložen tokom prošlomesečne Nedelje dizajna u Milanu, gde su sami kreatori pokazali kako ova tehnologija može biti primenjena.

"Verujemo da ovo može da izazove novu industrijsku revoluciju", rekao je suosnivač Nik Ierodiakonu (Nick Ierodiaconou). "Fabrika budućnosti biće svuda i dizajneri i svi će biti projektanti."

Građevinski sistem WikiHouse se zasniva na korišćenju spojnica od iverice koji se spajaju zajedno i formiraju snažnu strukturu drvene konstrukcije. Korišćenje dodataka (plug-in) programa za modelovanje Google Sketchup-a, korisnici pristupaju WikiHouse-u kao otvorenom sajtu, projektuju strukturu i preuzimaju predložak koji onda može biti 'odštampan' korišćenjem CNC mašine.

Onda kada su spojnice odštampane iliti isečene, struktura se uklapa kao džinovska slagalica. Bez potrebe za nekim električnim alatima, graditelji jednostavno postave delove za svaki deo pre nego što ih pričvrste zajednu formirajući slojeve koji prave pojedinačne odeljke. Zatim se ovi delovi pozicioniraju vertikalno pre nego što se primarni konektori postave između delova u cilju stabilizacije strukture.

Ovo se sve postiže korišćenjem drvenih klinova i maljem koji se dobija. Jednom kada se svi sekundarni konektori postave, spoljašnji paneli za oblaganje se postave na svoja mesta. Konstrukcija je tada spremna za izolovanje, obloge, zaptivanje i postavljanje instalacija.

Iako je gratiljski sklop WikiHouse-a još uvek u fazi razvoja, očekuje se da će sistem biti dodatno poboljšan i stvoriti krajnju strukturu koja je otporna na vremenske uslove korišćenjem obloga, izolacijom, vlažnootpornih membrana i stolarijom.

"Mi smo veoma posvećeni postizanju potpuno naseljive kuće", kaže Ierodiakonu. "Za sada radimo na različitim prototipovima konstrukcija širom sveta, ali se nadamo da ćemo jednog dana videti jednospratne ili dvospratne kuće izgrađene u punoj veličini."

Ta obaveza obuhvata završetak potpuno naseljive kuće u narednih dvanaest meseci i saradnju u Novom Zelandu, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama u cilju korišćenja ovog tipa gradnje za prinudno stanovanje u regionima pogođenim prirodnim nepogodama tipa Krajstčerča, Haitija i Japana.

Štaviše, trenutni WikiHouse internet portal nudi jednostavna konstruktivna rešenja i otvoren poziv za saradnju sa zainteresovanima u cilju rezmene rešenja u javnom domenu. "WikiHouse zajednica svakodnevno raste i kroz doprinose iz celog sveta, nadamo se da ćemo prevazići neke od hitnijih tehničkih izazova", objasnio je Ierodiakonu. "Nadamo se da ćemo jednog dana ponuditi alate i standarde pod različitim kategorijama da bi timovi saradnika razvili i poboljšali ove dostupne sisteme."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;