Santjago Kalatrava - Grad umetnosti i nauke

16.05.2012. | WAN

Prošla nedelja bila je nedelja uspona i padova svetskog poznatog arhitekte Santjago Kalatrava (Santiago Calatrava), pošto je predstavio svoj dizajn za Muzej sutrašnjice (Museum of Tomorrow) - projekat koji je namenjen da revitalizuje obalu Rio de Ženeira na vreme za Svetsko prvenstvo 2014. godine i Letnje Olimpijske igre 2016. godine.

Ali, bliže kući, u njegovoj rodnoj Španiji, nevolje se nagomilavaju zbog rastućih troškova njegovog Grada umetnosti i nauke (City of Arts and Sciences), ogromnog kulturnog parka za koji neki kažu da je njegov najveći projekat.

Ono što je konkretno pošlo naopako je stvar mišljenja i istrage i, takođe, političkog natezanja između suprostavljenih partija. Tužba, podnesena od strane levičarske stranke, se bavi naknadom za arhitektu, koja je navodno zasnovana na procentu troškova izgradnje.

Ali, pošto će sada troškovi projekta procenjeno biti dvostruki ili trostruki od početne cifre, neki se pitaju da li arhitekta Kalatrava ima pravo na takvo bogaćenje na osnovu dostavljanja projekta koji je prevazišao budžet i kasni.

Da budemo jasni, arhitekta nije pod istragom. I, dok su mnogi od njegovih projekata mnogo premašili početne budžete, objašnjenje za ovaj je delom zbog kompleksnosti samih struktura. Kritike dolaze u trenutku kada se španske regionalne vlade bore da opravdaju "seriju arhitektonskih belih slonova", projekata uključujući muzeje i aerodrome koji su izgrađeni tokom decenijskog buma.

Pošto je Grad umetnosti i nauke projekat visokog profila i projektovan od strane arhitekte svetskog glasa, to ga smešta u centru kontraverzi. Situacija je postala veoma ružna. Novi internet sajt nazvan calatratelaclave - što se ugrubo prevodi kao "Kalatrava te cedi" - navodi da je kulturni kampus koštao do sada više od milijardu evra i da to još nije finalna cifra pošto nije završen.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...