INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Japan može da generiše energiju iz termalnih izvora kao zamenu za nuklearnu energiju

14.05.2012. | Inhabitat

Dosta toga se desilo od nuklearne katastrofe u Fukušimi. Petnaest meseci nakon što je nuklearna elektrana oštećena od strane zemljotresa i cunamija, nuklearno stanje je opisano kao gore od onog u Černobilu i Japan je zatvorio sve svoje reaktore. Sada kada je zemlja bez nuklearne energije, problem je što bez ovog izvora napajanja, njihove emisije će više rasti kako se sve više oslanjaju na fosilna goriva. Ipak, možda postoji još jedno rešenje - japanski termalni izvori.

Zemljotres i cunami od 11. marta uništili su sisteme za hlađenje nuklearke Fukušima, što je dovelo do topljenja jezgra nuklearnog goriva i ispuštanja radioaktivnosti u okolinu, zbog čega je na desetine hiljada ljudi bilo prinuđeno da napusti svoje domove u prečniku od 20 kilometara.

Smešten u zloglasnom Prstenu vatre, Japan je izuzetno vulkansko podneblje i, kao rezultat toga, ima veliki broj termalnih izvora. Procenjeno je da bi japanski izvori mogli da generišu do 23,47 GW geotermalne energije. Međutim, većina od njih se nalaze u nacionalnim parkovima i to može predstavljati problem u njihovoj eksploataciji.

"U Japanu se trenutno generiše samo 0,5 gigavata energije putem geotermalnih izvora, ali ima potencijal za čitavih 23,5 gigavata. Očigledno je da je mnogo ovih izvora u nacionalnim parkovima - u toplotnim izvorima koji se trenutno koriste u turističke svrhe, ali oni se mogu konvertovati, bar potencijalno, za dobijanje energije", rekao je Džejms Korbet (James Corbett), urednik The Corbett Report-a.

Postoje brojne obnovljive opcije za zemlju, uključujući i solarnu energiju (koja može da generiše 3,5 gigavata), energiju iz vetra (trenutni kapacitet je oko 2,5 GW) i plimsku energiju (ali ovo je još uvek u eksperimentalnoj fazi). Činjenica je da će Japan morati da uradi nešto i to brzo.

Procenjuje se da je nova potražnja zemlje za naftom dodatnih 4,5 miliona barela dnevno, što košta dodatnih 100 miliona dolara. Za zemlju čija se ekonomija bori, ovo nisu najbolje vesti. U stvari, japanski ministar finansija je rekao da je deficit porastao na 50 milijardi dolara zbog uvoza dodatnog goriva (uključujući i tečni naftni gas) koje je potrebno za nadoknađivanje nedostatka nuklearne energije.

Trenutno Japan dobija oko osam posto energije iz obnovljivih izvora i teži da podigne tu cifru na preko 25 posto do 2030. godine, ali mnogi smatraju da će zemlja morati da se vrati nuklearnoj energiji ako želi da ispuni taj cilj.

U razgovoru sa online novinarskom kućom RT.com, doktor Hauard Hajden (Howard Hayden), profesor fizike na Univerzitetu Konektikat (Connecticut University), rekao je "da će se Japan verovatno vratiti na nukleranu energiju u dogledno vreme jer novac govori".

"To ih veoma skupo košta. Oni nemaju ni dovoljno količine električne energije i oni su pozvali nekoliko fabriki da smanje svoju proizvodnju podosta", rekao je Hajden. "Na kraju će verovatno pokrenuti većinu svojih reakotora. Oni koji su u mogućoj opasnosti od cunamija će, naravno, biti potpuno ugašeni ili adaptirani sa nekim boljim zaštitnim zidovima oko njih."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;