Nuklearna energija - stavovi Istoka i Zapada

19.12.2011. | B92

Mađarska ima cilj da poveća udeo nuklearne energije u ukupnoj proizvodnji električne energije sa sadašnjih 40 na oko 60%. Premijer te zemlje Viktor Orban nije odredio nikakav vremenski rok za planiranu ekspanziju, niti je izneo bilo kakve druge detalje.

Mađarska će time ići nasuprot nekih zemalja zapadne Evrope koje odustaju od atomske energije. Ta zemlja sada ima samo jednu nuklearnu elektranu pored grada Paks na jugu zemlje. Postrojenje za proizvodnju struje koristi četiri reaktora sovjetske proizvodnje.

Zapad i istok Evrope su na neki način suprotstavljeni jedan drugom u pogledu atomske energije, iako ne baš doslovno. U zapadnoj Evropi se protiv proizvodnje struje iz atomskog jezgra postavila Nemačka. Vlada kancelarke Angele Merkel odlučila je proletos da postepeno ugasi sve reaktore, reagujući na posledice havarije japanske nuklearne elektrane Fukušima. Nuklearnu energiju napušta i Švajcarska.

U zapadnoj Evropi, zagovornici atoma ostaju Francuzi. Sa izgradnjom nuklearnih izvora se računa uglavnom u istočnom delu Evropske unije, a pored Češke, na atome se oslanjaju i Poljaci.

Češka koristi šest reaktora koji u ukupnoj proizvodnji električne energije zemlje učestvuju sa jednom trećinom, a vlada u Pragu planira da taj udeo u narednih 50 godina poveća bar na polovinu. Planovi, koje za nuklearnu energiju ima Češka, izazivaju otpor u susednoj Austriji, čija granica je 50km od nuklearne elektrane Temelin, a rezerve ima i Nemačka.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...