PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Wienerberger Brick Award 2012: Pet međunarodnih arhitekata nagrađeno za izuzetne zgrade od opeke

09.05.2012. | Advance

U bečkoj Gradskoj većnici 5. maja su proglašeni dobitnici Wienerberger Brick Award 2012. Pet međunarodnih arhitekata nagrađeno je za svoj izuzetan rad, za projekte izgrađene od opeke.

Peter Rich Architects - Mapungubwe Interpretation Centre

Petočlani žiri, čiji je član i hrvatski arhitekta Hrvoje Hrabak, dodelio je glavnu nagradu, kao i nagradu u kategoriji „Posebna rešenja od opeke“ projektu Mapungubwe Interpretation Centre, arhitekte Petera Riča iz Južnoafričke Republike.

Nagradu u kategoriji „Nestambene zgrade“ osvojio je škotski arhitektonski ured NORD za projekt svoje inovativne trafostanice za Olimpijske igre u Londonu. Arhitekta Bart Lens osvojio je žiri u kategoriji „Obiteljska kuća“ sa svojim projektom pod nazivom Zečja rupa.

Bart Lens - Rabbit Hole

Portugalske arhitekte, braća Francisco i Manuel Aires Mateus osvojili su Brick Award u kategoriji „Stambene zgrade“ za svoj dom za penzionere u Alcácer do Salu. U kategoriji „Prenamena“ nagradu je pak osvojio slovački arhitekta Pavol Paňák svojim ličnim skrovištem izgrađenim od opeke.

Francisco i Manuel Aires Mateus - dom za starije

Brick Award, koja se dodeljuje svake dve godine od najvećeg svetskog proizvođača opeke, odaje priznanje posebno uspešnim primerima moderne arhitekture od opeke. Nagradni fond iznosi ukupno 27.000 eura.

Pavol Paňák - lično skrovište

„Nagradom Wienerberger Brick Award želimo ukazati na inovativne i svestrane upotrebe opeke u današnjoj modernoj arhitekturi“, kazao je predsednik Uprave Wienerbergera Heimo Šeuh. „Svi projekti ukazuju na to da su arhitekti pokazali razumijevanje za lokalnu sredinu. To se takođe odražava i u izboru materijala.“

NORD - Trafostanica OI 2012

Međunarodni arhitektonski novinari i kritičari nominovali su mnoštvo izuzetnih građevina izgrađenih pomoću proizvoda od gline. Ukupno 50 projekata iz 28 zemalja s pet kontinenata ušlo je u uži izbor, a konačnu je odluku donio međunarodni žiri u koje je pet arhitekata: Plamen Bratkov (Bugarska), Rudolf Finstervalder (Nemačka), Hrvoje Hrabak (Hrvatska), Džon Foldbjerg Lasen (Danska) i Žang Lei (Kina).

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;