INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nove strategije stanovanja u metropolama

04.05.2012. | Pogledaj

U promišljanju odnosa između kapitalističkog grada kojeg najdoslovnije opisuje zasićenost komercijalnim sadržajem u javnom dometu poput bilborda ili reklamnih panoa i savremenih mogućnosti stanovanja (u malim površinama i sa visokim najmninama), dovoljno je pretpostaviti mogućnost spajanja te dve karakteristike.

To je početna premisa projekta Billboard House studija Apostrophy’s, koji istražuje arhitektonske mogućnosti bilborda, tačnije, formira „rezidencijalni prototip koji kombinuje koncept spoljnih medija sa stanovanjem“.

Koncept koji predlaže Apostrophy’s zapravo je veoma jednostavan, a instaliran je i predstavljen po prvi put na sajmu u  Bangkoku, služeći kao demonstracija ideje da je moguće postaviti kućni prostor unutar raznovrsnih strukturalnih situacija.

Imajući na umu rastuće troškove iznajmljivanja spoljnih medija, kao i stanova, cilj projekta je deliti međusobnu korist između tri strane u lancu potreba i potražnje: klijenta koji bi hteo koristiti oglašivačke funkcije bilborda, vlasnika - stanara koji dobija dodatne prihode iznajmljivanjem oglašivačima svoj životni prostor i agencije koja deluje kao posrednik između dve strane, dobivajući proviziju. 

Takav sastav omogućava da vlasnici bilborda najam plaćaju kroz omogućavanje svih životnih zahteva stanara, a kako je često reč o mobilnim kontejnerima koji se mogu pomerati po raznim lokacijama grada, stanaru omogućuje život u različitim urbanim matricama.

Strana kontejnera koja gleda prema ulici uvek je pokrivena bilbordom, što omogućuje dovoljno privatnosti stanarima, ali i dovoljnu protočnost svetlosti i vazduha na ostalim otvorenim stranama. Ovakav pomalo kontroverzan način stanovanja može delovati izrabljivački, ali kada promislimo da danas gotovo na svakoj fasadi kuće možemo videti obešene reklamne panoe za koje se plaćaju minimalni prihodi vlasnicima stanova, poprilično srozavajući njihov kvalitet života i maksimalno otežavajući percepciju arhitekture i urbanističkih dimenzija grada, onda ovaj način deluje poprilično pošten odnos snaga.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;