IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

U Ovči 2013. godine počinje izgradnja 1.400 stanova

03.05.2012. | E-kapija

Na levoj obali Dunava, u beogradskom naselju Ovča, prema planovima gradskih vlasti u 2013. započeće gradnja stambeno-poslovne četvrti sa 1.200 socijalnih stanova i 200 stanova solidarnosti. Ovaj kompleks, sastavljen od 4 bloka, prostiraće se na gotovo 8 hektara, a biće izgrađeno blizu 100.000 kvadrata. U pitanju je prvo naselje u Beogradu čiji je izgled osmislilo čak osam timova, a svaka od 15 budućih zgrada izgledaće drugačije.

Projektanti su predvideli da unutar blokova budu i škola, vrtić, mala pijaca, sportski tereni, parkovi i igrališta, a na obodu su prostori za starije. Većinu svojih potreba stanari mogu da zadovolje u okviru kompleksa. Nesvakidašnji model naselja nastao je kao rezultat rada 33 arhitekte iz osam timova.

Kako je došlo do ove neobične saradnje, i šta je to što ovakvo projektovanje donosi?

Urbanističko-arhitektonski model Stambeno-poslovnog kompleksa socijalnog stanovanja "Ovča 2011/2012" nastao je i uobičavao se u periodu jul 2011 – januar 2012. Investitor ovog naselja, gradska Agencija za investicije i stanovanje, raspisala je prošlog leta arhitektonski konkurs, na kome je učestvovalo 35 timova.

Prva nagrada nije dodeljena, već su dodeljene druga i treća, kao i šest otkupa. Odluku o novom načinu izrade modela doneo je predsednik žirija na konkursu, gradski arhitekta Dejan Vasović. Tako su u projektovanje uključeni svi nagrađeni timovi, koji su formirali "TIM 8". Svaki od timova arhitekata radio je na jedom delu (partiji) naselja u Ovči. Razmena ideja doprinela dovela je do najboljeg rešenja.

- Ovo je sistem rada koji se već godinama primenjuje i kod nas, i uvek je davao dobre rezultate – kaže arhitekta Branislav Mitrović, vođa tima "Mit-arh".

- Kada investitor želi da dobije zanimljiv i neobičan prostor, odlučuje se za ovaj model, jer svako od arhitekata daje svoju specifičnu boju i zanimljivost naselju. To je naročito važno kada je reč o velikim prostorima, kao što je ovaj, jer se postiže raznovrsnost i kreativnost.

Agencija za investicije, prema njegovim rečima, prepoznala je značaj i inovativnost ovakvog modela, te se upravo zbog toga gradski arhitekta opredelio za njega. Nakon što je svaki tim izradio rešenje za svoju partiju, rađeni su modeli 2 "susedstva", koje kompleks sadrži - svako po 4 tima.

- Imali smo tridesetak sastanaka. Vrlo je važna činjenica da je radna atmosfera sve vreme bila izuzetno dobra, jer je zajednička želja svih nas da pokažemo kako ovaj model može biti koristan za grad koji se ne može baš podičiti arhitekturom.

U budućem kompleksu u Ovči, prema procenama, stanovaće oko 4.500 ljudi. Budući da je u pitanju naselje koje je na samom obodu grada, te na neki način i izolovano, prilikom izrade rešenja posebno se vodilo računa da budući stanovnici imaju sve neophodne sadržaje u samom kompleksu.

- Igrališta, pijaca, prostor za starije kao i ostali dodatni sadržaji osmišljeni su upravo zbog toga što je reč o izolovanom naselju. Tako se njegovi stanovnici neće osećati izdvojenim iz grada – kaže naš sagovornik. Osim toga, zajedničkim prostorom podstiče se i druženje ljudi i osećaj zajedništva.

Kada je reč o veličini stanova koji će biti građeni, u pitanju su garsonjere, jednosobni i dvosobni. Ipak, iako se radi o relativno malim kvadraturama, arhitekte su se maksimalno potrudile da očuvaju kvalitet.

- Insistirali smo na propisima struke, u čemu smo imali i podršku Agencije, te se tako neće desiti da u ovim stanovima imate sobe koje su nedopustivo male – kaže nam Branislav Mitrović.

Osim toga, stanovi su osmišljeni na takav način (raspored prozora i sl), da se određene sobe mogu podeliti na manje. Tako se stanarima omogućava da u budućnosti, po potrebi, prave različite kombinacije koje im više odgovoraju. Sve prostorije pažljivo su projektovane, a posebno se vodilo računa o tome da stanovi imaju adekvatne kuhinje i trpezarije.

- Naš osnovni moto je kvalitetno socijalno stanovanje – nagalašava Mitrović.

Kako je ranije objasnio direktor za Agencije za investicije Marko Blagojević, do kraja godine bi trebalo da bude završen glavni projekat i sva dokumentacija, a potom će biti raspisan tender za izvođače radova. Novac je, prema njegovim rečima, spreman.

Procena cene kvadrata u ovom naselju zasad nije rađena, a cena socijalnih stanova u Novom Beogradu iznosila je oko 10.050 evra. Prosečna cena kvadrata u Ovči, prema podacima agencija za nekretnine, je između 600 i 800 evra, a može se očekivati da stanovi u ovom naselju budu još jeftniji.

Stanovi solidarnosti, njih 200, biće građeni iz novca zatečenog na računu Fonda solidarnosti, koji je od pre dve godine u okviru Agencije za investicije. Prema nezvaničnim informacijama, biće namenjeni zaposlenima u preduzećima koja su uplaćivala porez na fond zarada do 1. jula 2004, bez obzira da li te firme još postoje ili su privatizovane.

Žiri koji je ocenjivao radove na arhitektonskom konkursu, osim predsednika Dejana Vasovića, činili su Predrag Urdarević iz Agencije za investicije i stanovanje, Petar Markov iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Slobodan Dimitrijević iz Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, Dejan Milanovič predstavnik Društva arhitekata Beograda, Ružica Bogdanović iz Društva urbanista Beograda, kao i Vesna Cagić Milošević iz Udruženja arhitekata Srbije.

Nagrađeni timovi, osim "Mit-arh"-a, koji su sačinjavali TIM 8 su: tim okupljen oko arhitekte Dragana Marinčića, zatim tim koga sačinjavaju Dušan Stojanović, Pavle Stamenković, Marko Vuković i Milica Lopičić, projektni biro AGM Beograd, zatim tim okupljen oko Petra Zaklanovića i Zorice Savičić, tim profesora Darka Marušića, kao i tim od pet mladih autora. Takođe, u TIM-u bio je i arhitekta Ilja Mikitišin.

Želja svih njih je da naselje za socijalno stanovanje u Ovči posluži kao svetao primer dobre saradnje i još boljeg rezulata, za neke buduće komplekse.

- Uložili smo dodatni napor, i pokazali smo da socijalni stanovi ne treba da budu poddimenzionisani, već racionalni i funkcionalni, i sa dobrom upotrebnom vrednošću. Tako će biti zadovoljan i investitor, i onaj ko kupi stan - objasnio nam je Branislav Mitrović.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;