PRIJAVA-468X60-BANNER

Planovi širenja Moskve napreduju

03.05.2012. | WAN

Planovi povećavanja grada Moskve za 2,4 puta od svoje postojeće veličine su dobili veliki iskorak napred ove sedmice jer su deset timova koji su izabrani na javnom konkursu otišli u Rusiju da se sretnu sa Ruskim federacionim savetom gde će predstaviti svoje koncepte. (O ovom velikom projektu smo već ranije pisali i taj tekst možete pročitati ako pratite link na kraju ovog teksta.)

Konzorcijum arhitektonskog biro OMA, AMO, Strelka instituta za medije, biroa Architecture and Design, Project Meganom i kompanije Siemens dobio je najviše ocene za njihov predlog, što ukazuje na stvaranje logističkih čvorišta izvan sadašnjih granica grada Moskve povezanih brzim železničkim mrežama.

U prvom krugu takmičenja, koji je bio skoncentrisan na plan aglomeracije Moskve u celini, OMA je predložio zajednički okvir za razvoj Moskve i Moskovske oblasti, pod kojima bi administrativne granice i politički mandati mogli da zadovolje celokupnu aglomeraciju.

Konzorcijum, vođen arhitektonskim birom OMA, predložio je logistička čvorišta izvan sadašnjih granica Moskve koji bi bili povezani sa gradom i moskovskom oblasti brzom železnicom, integrušući sve vidove infrastrukture: saobraćaj, industriju i energetiku. Predlog je takođe sugerisao da razvoj ne bi trebao da se isključivo oslanja na državno finansiranje, već bi trebalo uvesti koncept javnog privatnog partnerstva.

Projekat ekspanzije od 148.000 hektara ima za cilj da ublaži pritisak na centar grada koji trenutno doživljava intenzivna zagušenja. Ovi problemi saobraćaja i gustine naseljenosti izazvali su transportne, ekološke i društvene probleme koji su doveli do toga da Savet pozove multidisciplinarne timove da predlože inteligentna projektna rešenja. Pobednik ne mora biti neko od deset konzircijuma, već to može biti nova grupa napravljena od strane moskovskih vlasti od biroa i preduzeća koja su ušla u uži krug.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;