IZOLACIJA-468X60-BANNER

Prvi pogled na novu rezidencijalnu zgradu Frenka Gerija

03.05.2012. | WAN

OPUS HONG KONG, novi luksuzni stambeni kompleks projektovan od strane čuvenog arhitekte Frenka Gerija (Frank Gehry) za kompaniju Swire Properties je otvoren u Hong Kongu. Objekat se nalazi u naselju Stubbs Road on The Peak. Ova skulpturalna zgrada od 12 spratova ima dva dvospratna dvoršina apartmana i deset apartmana od nekih 550 metara kvadratnih, od kojih svaki ima jedinstveni raspored prostorija i svaki zauzima po jedan sprat.

"Sa izuzetnim pogledima koje pruža i bujnim zelenim okruženjem, izuzetna lokacija OPUS HONG KONG-a ponudila nam je priliku da stvorim nešto zaista jedinstveno, nešto što je malo verovatno da će se ponoviti nigde drugde", rekao je Frenk Geri. "Zgrada je projektovana da poboljša i odrazi prepoznatljivi pejzaž Hong Konga i ona je specijalno napravljena za grad koji nadgleda."

Nekonvencijalna struktura ima niz gracioznih spiralnih i vijugavih fasada koje su zamenile tradicionalne obrise monolitnog stambenog bloka. U skladu sa svojim prirodnim okruženjem, arhitekta Geri je pristupio organskim principima projektovanja objekta, koji karakteriše fino podešene zatvorene staklene kolone koje se uvrću oko zgrade kao trska koja leprša na povetarcu.

Spiralna forma strukture dozvoljava da otvoreni plan apartmana kruži oko centralnog jezgra zgrade, dok je vijugava fasada zgrade sačinjenja skoro isključivo od stakla. Kao rezultat toga, enterijeri su osvetljeni i vazdušasti sa minimalnim preprekama u linijama viđenja.

"Rad sa kompanijom Swire Properties je bio veliko iskustvo", istakao je Geri. "Oni su veoma obrazovani po pitanju kreativnog duha u arhitekturi. Iskreno se nadam da će narod Hong Konga biti uzbuđen kao što smo mi uzbuđeni oko ovog novog dodatka njihovom izuzetnom gradu."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;