SAIE 2007 međunarodna izložba tehničkih rešenja u arhitekturi i građevinarstvu

24.12.2007. | Gradjevinarstvo.rs

U Bolonji je od 24. do 28. oktobra 2007. odražan SAIE – veliki jesenji sajam arhitekture i građevine. Prošlogodišnjom izložbom SAIE se još jednom potvrdio kao inkubator projekata, tehnologija, materijala i inovacija u građevinskom sektoru. Bolonjski Sajam, u Italiji ali i šire, važi za mesto koje se mora posetiti i gde se mogu dodirnuti i testirati sve najsavremenije inovacije u svetu građevinarstva.

Organizatori među brojnim delegacijama i pojedincima koji su posetili prošlogodišnji SAIE (Salone Internazionale dell'industrializzazione Edilizia) ističu u prvi plan goste upravo iz istočne Evrope. Naime, i u Italiji je primećena velika zainteresovanost firmi sa ovog tržišta za nova rešenja i mogućnosti saradnje kroz distribuciju i franšizing načina rada i novih tehnologija. Goste sa Istoka najviše je zanimala direktna saradnja sa proizvođačima i nosiocima patenata iz građevinskih sektora.

Iskustva i znanja Bolonje

Bolonjski Sajam se organizuje preko 40 godina i za to vreme je iz godine u godinu prikupljao i dopunjavao znanja i iskustva iz svih sektora građevinske industrije i arhitekture. Ova posebnost Sajma je upravo ono što organizatori ističu kao njegovu ključnu odliku. U skladu sa tim SAIE je pre tri godine počeo da izdaje SAIE vodič novih proizvoda. Za ovo kratko vreme Vodič je postao veoma popularna publikacija među građevincima u Italiji, prvenstveno zahvaljujući načinu prezentovanja koji je blizak ljudima iz struke.

SAIE 2007 – lična karta

 • 260.000 kvadratnih metara izložbenog prostora (180.000 pod krovom i 80.000 na otvorenom)
 • preko 1.700 izlagača, 350 iz inostranstva
 • 176.500 posetilaca, od čega je 7.494 stranaca
 • 4 ulaza za posetioce
  prošireni kapaciteti parking prostora
 • 15 hala i 6 otvorenih izložbenih sektora
 • 35.000m² servisnog prostora
 • 2 restorana, 4 samouslužne kafeterije i toaleti u svakoj od hala

  www.saie.bolognafiere.it

Bolonjski Sajam pored SAIE-a organizuje i SAIESpring – Prolećni sajam stolarije i završne enterijerske obrade koji će 2008. godine biti održan od 12. do 15. marta. U isto vreme se održavaju i dve izložbe: Projekti i pejzaž, i izložba tehnologija i proizvoda za parkove i bašte. Poseban sajam se organizuje na temu energetske efikasnosti, održivog razvoja i njihove primene u savremenom građevinarstvu – SAIEnergia koji će 2008 godine biti održan od 15. do 18. oktobra.

Prednapregnuti betoni na SAIE 2007

Drugog dana Sajma u fokusu je bila konferencija Dizajn objekata od prednapregnutog betona. Posetioci su mogli da upoznaju ovu temu kroz delo jednog od najoriginalnijih arhitekata današnjice Rudy Ricciotti-ja, dobitnika Velike nagrade za arhitekturu iz 2006. Diskusije o prednapregnutom betonu i njegovoj upotrebi u arhitekturi skoro da nikad ne podrazumevaju doticanje tema kao što su dizajnerska kreativnost, kulturološki okviri... On se smatra prosto sirovim materijalom za konkretnu upotrebu u fundiranju, infrastrukturi i teškim konstrukcijama. Međutim, danas arhitekte pokušavaju da razbiju ovaj stereotip i da iz prednapregnutog betona izvuku ono najbolje i u estetskom smislu (na fotografijama dole objekti Ruddy Ricciotti-ja).

Rudy Ricciotti uspeva da iskoristi sve prednosti ovakvih konstrukcija i da ih primeni na objektima najrazličitijih vrsta, posvećenim kulturi, muzici, umetnosti... gde se prednapregnuti beton do sada činio kao paradoks

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...