PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

SAIE 2007 međunarodna izložba tehničkih rešenja u arhitekturi i građevinarstvu

24.12.2007. | Gradjevinarstvo.rs

U Bolonji je od 24. do 28. oktobra 2007. odražan SAIE – veliki jesenji sajam arhitekture i građevine. Prošlogodišnjom izložbom SAIE se još jednom potvrdio kao inkubator projekata, tehnologija, materijala i inovacija u građevinskom sektoru. Bolonjski Sajam, u Italiji ali i šire, važi za mesto koje se mora posetiti i gde se mogu dodirnuti i testirati sve najsavremenije inovacije u svetu građevinarstva.

Organizatori među brojnim delegacijama i pojedincima koji su posetili prošlogodišnji SAIE (Salone Internazionale dell'industrializzazione Edilizia) ističu u prvi plan goste upravo iz istočne Evrope. Naime, i u Italiji je primećena velika zainteresovanost firmi sa ovog tržišta za nova rešenja i mogućnosti saradnje kroz distribuciju i franšizing načina rada i novih tehnologija. Goste sa Istoka najviše je zanimala direktna saradnja sa proizvođačima i nosiocima patenata iz građevinskih sektora.

Iskustva i znanja Bolonje

Bolonjski Sajam se organizuje preko 40 godina i za to vreme je iz godine u godinu prikupljao i dopunjavao znanja i iskustva iz svih sektora građevinske industrije i arhitekture. Ova posebnost Sajma je upravo ono što organizatori ističu kao njegovu ključnu odliku. U skladu sa tim SAIE je pre tri godine počeo da izdaje SAIE vodič novih proizvoda. Za ovo kratko vreme Vodič je postao veoma popularna publikacija među građevincima u Italiji, prvenstveno zahvaljujući načinu prezentovanja koji je blizak ljudima iz struke.

SAIE 2007 – lična karta

 • 260.000 kvadratnih metara izložbenog prostora (180.000 pod krovom i 80.000 na otvorenom)
 • preko 1.700 izlagača, 350 iz inostranstva
 • 176.500 posetilaca, od čega je 7.494 stranaca
 • 4 ulaza za posetioce
  prošireni kapaciteti parking prostora
 • 15 hala i 6 otvorenih izložbenih sektora
 • 35.000m² servisnog prostora
 • 2 restorana, 4 samouslužne kafeterije i toaleti u svakoj od hala

  www.saie.bolognafiere.it

Bolonjski Sajam pored SAIE-a organizuje i SAIESpring – Prolećni sajam stolarije i završne enterijerske obrade koji će 2008. godine biti održan od 12. do 15. marta. U isto vreme se održavaju i dve izložbe: Projekti i pejzaž, i izložba tehnologija i proizvoda za parkove i bašte. Poseban sajam se organizuje na temu energetske efikasnosti, održivog razvoja i njihove primene u savremenom građevinarstvu – SAIEnergia koji će 2008 godine biti održan od 15. do 18. oktobra.

Prednapregnuti betoni na SAIE 2007

Drugog dana Sajma u fokusu je bila konferencija Dizajn objekata od prednapregnutog betona. Posetioci su mogli da upoznaju ovu temu kroz delo jednog od najoriginalnijih arhitekata današnjice Rudy Ricciotti-ja, dobitnika Velike nagrade za arhitekturu iz 2006. Diskusije o prednapregnutom betonu i njegovoj upotrebi u arhitekturi skoro da nikad ne podrazumevaju doticanje tema kao što su dizajnerska kreativnost, kulturološki okviri... On se smatra prosto sirovim materijalom za konkretnu upotrebu u fundiranju, infrastrukturi i teškim konstrukcijama. Međutim, danas arhitekte pokušavaju da razbiju ovaj stereotip i da iz prednapregnutog betona izvuku ono najbolje i u estetskom smislu (na fotografijama dole objekti Ruddy Ricciotti-ja).

Rudy Ricciotti uspeva da iskoristi sve prednosti ovakvih konstrukcija i da ih primeni na objektima najrazličitijih vrsta, posvećenim kulturi, muzici, umetnosti... gde se prednapregnuti beton do sada činio kao paradoks

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;