INFONET-468X60-BANNER

EXPO 2025 Osaka: Mesto gde inovacije i tradicija susreću budućnost

22.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Expo 2025 u Osaki nije samo još jedan svetski sajam. To je mesto gde će se svet okupiti kako bi razmotrio izazove s kojima se suočavamo i pronašao održiva rešenja. Od aprila do oktobra 2025. godine, veštačko ostrvo Yumeshima u Osaki biće domaćin ovog događaja, pola veka nakon što je Japan prvi put ugostio svet 1970. godine. Ovogodišnja tema "Dizajniranje budućeg društva za naše živote" odražava potrebu da se suočimo s brzim ekološkim promenama i izazovima koje je donela pandemija.

EXPO 2025 Osaka

EXPO 2025 Osaka (Foto: Sou Fujimoto Architects)

Jedan od najupečatljivijih aspekata ovog sajma je njegov arhitektonski pristup. Sou Fujimoto, poznati japanski arhitekta, predstavio je plan za centralnu strukturu sajma. Njegova vizija obuhvata ogromnu drvenu konstrukciju koja će se prostirati na skoro 700 metara. Ovaj dizajn nije samo odraz savremenih građevinskih tehnika, već i duboko ukorenjene japanske tradicije drvene gradnje. Fujimoto je naglasio da će ova struktura biti više od puke zaštite od vremenskih uslova - to će biti mesto gde će posetioci moći da se povežu sa okolinom i uživaju u panoramskom pogledu.

Osim centralne strukture, mnoge zemlje će predstaviti svoje paviljone. Ovde vam predstavljamo neke od njih.

Švajcarski paviljon: Održivost kroz inovaciju i dizajn

Švajcarska će na Expo 2025 predstaviti svoju viziju kroz tri ključne tematske oblasti: "Život" (nauke o životu, zdravlje i ishrana), "Planeta" (okolina, održivost, klima i energija) i "Prošireni čovek" (robotika i veštačka inteligencija). Za razvoj ovog ambicioznog projekta odabrani su timovi Nüssli, Manuel Herz Architekten i Bellprat Partner. Njihov predlog je arhitektura sastavljena od pet sfera koje su usađene u zeleni pejzaž.

Švajcarski paviljon

Švajcarski paviljon (Foto: House of Switzerland)

Ono što ovaj paviljon čini posebnim, pored impresivnog oblika, jeste njegov ekološki otisak. Struktura izložbenih prostora sastoji se od folije koja je podržana laganim konstrukcijama. Teži svega 400kg, što je samo 1% težine konvencionalne građevinske ljuske, i može se prevoziti sa dva do tri teretna bicikla. Prema navodima House of Switzerland, ova folija je reciklabilna i biće pretvorena u posebno dizajniran nameštaj nakon završetka Expa.

Ovaj pristup dizajnu i održivosti pokazuje Švajcarsku kao predvodnika u ekološkim inovacijama i postavlja standarde za buduće svetske izložbe.

Italijanski paviljon: Savremena vizija "Idealnog grada"

Naredni u nizu je pobednički dizajn za italijanski paviljon koji potpisuje arhitektonska firma Mario Cucinella Architects (MCA). Njihov predlog, nazvan "La Città Ideale", predstavlja savremenu interpretaciju "Idealnog grada", simbolične slike italijanske renesanse. Ovaj projekat prikazuje Italiju kao društveni prostor zasnovan na integraciji, inkluzivnosti i kulturi direktnog angažmana u čijoj su osnovi stvarni odnosi i interakcije.

Italijanski paviljon

Italijanski paviljon (Foto: Mario Cucinella Architects)

Ovi principi su predstavljeni kroz koncepte duboko ukorenjene u italijanskoj tradiciji poput "piazza" (javni trg), "teatro" (pozorište) i "giardino" (bašta). Zahvaljujući svojoj fleksibilnosti, paviljon će moći da ugosti i Svetu stolicu, prostrani i prepoznatljivi prostor namenjen organizaciji kulturnih događaja i velikih umetničkih izložbi.

Češki paviljon: Staklena spirala koja oživljava vitalnost

Češka Republika će se predstaviti dinamičnom staklenom spiralnom strukturom koju je osmislio međunarodni studio Apropos Architects. Ovaj dizajn, nazvan "Sculpting Vitality", pojavljuje se kao transparentna skulptura koja dominira obalnom promenadom grada. Arhitekte su želele da istraže koncept vitalnosti i kretanja, kreirajući izložbenu rampu koja se obavija oko centralnog auditorijuma. Kako tim opisuje, dinamički spiralni pokret prema gore simbolizuje idealnu životnu putanju.

Češki paviljon

Češki paviljon (Foto: ZAN studio)

Rezultirajuća struktura ima prepoznatljivu siluetu koja podstiče posetioce na fizičku aktivnost kroz neprekidno kretanje. Ovo stakleno telo, koje se okreće prema gore oko sebe, podseća na bogatu tradiciju izrade stakla u Češkoj Republici i pruža jedinstvene izložbene prostore sa promenljivom unutrašnjom atmosferom. Unutar strukture je veštačko svetlo koje joj daje delikatan sjaj.

Holandski paviljon: Održiva energija i novi početak

Expo 2025 u Osaki postaće domaćin mnogim zemljama, a među njima se ističe Holandija sa svojom inovativnom temom "Zajednički temelj: Stvaranje novog svitanja". Ovaj koncept se fokusira na revolucionarne tehnike koje koriste moć vode kao izvor energije bez emisija, nudeći svima čistu i održivu energiju. Holandski paviljon će biti predstavljen kroz jedinstveni kružni oblik sa centralno postavljenom svetlećom sferom, simbolizujući "izlazeće sunce", kao metaforu za obnovljivu energiju i održivost.

Holandski paviljon

Holandski paviljon (Foto: Plomp)

Element vode dominiraće dizajnom, sa akcentima na fasadi i krovu koji odražavaju njenu ulogu kao čistog izvora energije. Posebnost ovog paviljona leži u njegovoj modularnosti - može se lako demontirati i ponovo montirati. Ovaj ambiciozni projekat je plod saradnje između RAU Architects, DGMR, Tellart i Asanuma kompanije iz Japana.

Japanski paviljon: Život, smena i večita promena

Arhitektonska firma Nikken Sekkei udružila je snage sa dizajnerima Oki Sato i Yoshiaki Irobe u potrazi za odgovorom na pitanje "Šta se nalazi na mestu između života?" Zajedno su proučavali prirodne cikluse i načine na koje se životi prepliću i nastavljaju.

Japanski paviljon

Japanski paviljon (Foto: Nikken Sekkei)

Rezultat je paviljon koji odiše životom: entitet koji se neprestano menja, raste i adaptira. Umesto da se fokusira samo na estetiku, tim je želeo da posetioci osete dublje značenje - da razmisle o kontinuitetu života i neprekidnoj smeni postojanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;