Dodeljena nagrada za arhitekturu kompanije "Novosti"

19.03.2012. | Večernje novosti

Najuspešnije arhitektonsko delo realizovano u prošloj godini je Centar za posetioce "Lepenski vir" arhitekata Marije Jovin i Siniše Temerinskog. To je odluka stručnog žirija kompanije "Novosti" koja nastavlja višedecenijsku tradiciju "Borbine" nagrade za najbolje arhitektonsko delo izvedeno u prethodnoj godini.

Centar za posetioce je ozbiljan poduhvat i kompleksno rešenje koje je uspešno odgovorilo na niz specifičnih zahteva - od lokacije, ekologije, do dijaloga sa najstarijom evropskom "arhitekturom", arheološkim nalazištem Lepenski vir. Objekat je podignut na mestu od svetskog kulturnog značaja i po ozbiljnosti nadmašuje ostale radove prispele na Autorski konkurs Kompanije "Novosti" za najbolju arhitektonsku realizaciju u protekloj godini.

Na konkurs je prispelo 16 ostvarenja, a u najužem izboru su, uz Centar za posetioce "Lepenski vir", bili vrtić "Plava ptica" arhitekata Darka i Milenije Marušić i kula Nebojša, Jovana Mitrovića i Dejana Miljkovića.

Žiri, u sastavu: akademik Branislav Mitrović, dr Aleksandar Kadijević, arh. Slobodan Maldini, arh. Irena Videnov, arh. Vanja Miletić i Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik "Novosti", pregledao je i 110 studentskih projekata prispelih na autorski konkurs Kompanije "Novosti" za najbolji studentski rad u prethodnoj godini. Konstatovano je da je, za razliku od prethodnih godina, evidentan znatno viši kvalitet.

Za najuspešniji studentski rad odabran je projekat Jelene Nikolić - Muzej na Starom sajmištu. To je, po oceni žirija, studiozan rad koji sadrži sve projektantske elemente, od urbanizma, koncepcije, do arhitekture zdanja i enterijera. U najužoj konkurenciji su bila još dva studentska rada koja su se ticala istog zadatka - projekti Milice Tasić i Anđele Karabašević.
 

Snažno i karakterno

Projekat studentkinje Jelene Nikolić - Muzej na Starom sajmištu, upotrebom sirovih materijala ostvaruje likovno snažan izraz, smatra žiri. Objekat tako ima karakter mesta na kome se nalazi i izaziva snažan osećaj kod posmatrača. Muzej je zamišljen u širem urbanom kontekstu Starog sajmišta, na levoj obali Save.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 21.06.2021.
Pa zasto opstina koja nam je prodala placev...
Marko 20.06.2021.
Kako se prijaviti za stolariju?Gde?I sta je...
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...