Dodeljena nagrada za arhitekturu kompanije "Novosti"

19.03.2012. | Večernje novosti

Najuspešnije arhitektonsko delo realizovano u prošloj godini je Centar za posetioce "Lepenski vir" arhitekata Marije Jovin i Siniše Temerinskog. To je odluka stručnog žirija kompanije "Novosti" koja nastavlja višedecenijsku tradiciju "Borbine" nagrade za najbolje arhitektonsko delo izvedeno u prethodnoj godini.

Centar za posetioce je ozbiljan poduhvat i kompleksno rešenje koje je uspešno odgovorilo na niz specifičnih zahteva - od lokacije, ekologije, do dijaloga sa najstarijom evropskom "arhitekturom", arheološkim nalazištem Lepenski vir. Objekat je podignut na mestu od svetskog kulturnog značaja i po ozbiljnosti nadmašuje ostale radove prispele na Autorski konkurs Kompanije "Novosti" za najbolju arhitektonsku realizaciju u protekloj godini.

Na konkurs je prispelo 16 ostvarenja, a u najužem izboru su, uz Centar za posetioce "Lepenski vir", bili vrtić "Plava ptica" arhitekata Darka i Milenije Marušić i kula Nebojša, Jovana Mitrovića i Dejana Miljkovića.

Žiri, u sastavu: akademik Branislav Mitrović, dr Aleksandar Kadijević, arh. Slobodan Maldini, arh. Irena Videnov, arh. Vanja Miletić i Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik "Novosti", pregledao je i 110 studentskih projekata prispelih na autorski konkurs Kompanije "Novosti" za najbolji studentski rad u prethodnoj godini. Konstatovano je da je, za razliku od prethodnih godina, evidentan znatno viši kvalitet.

Za najuspešniji studentski rad odabran je projekat Jelene Nikolić - Muzej na Starom sajmištu. To je, po oceni žirija, studiozan rad koji sadrži sve projektantske elemente, od urbanizma, koncepcije, do arhitekture zdanja i enterijera. U najužoj konkurenciji su bila još dva studentska rada koja su se ticala istog zadatka - projekti Milice Tasić i Anđele Karabašević.
 

Snažno i karakterno

Projekat studentkinje Jelene Nikolić - Muzej na Starom sajmištu, upotrebom sirovih materijala ostvaruje likovno snažan izraz, smatra žiri. Objekat tako ima karakter mesta na kome se nalazi i izaziva snažan osećaj kod posmatrača. Muzej je zamišljen u širem urbanom kontekstu Starog sajmišta, na levoj obali Save.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...