INFONET-468X60-BANNER

SOM Architecture - Bohai, novo predgrađe Pekinga

24.02.2012. | Gizmag

Arhitektonski biro SOM osvojio je arhitektonski konkurs za projektovanje pekingškog inovativnog grada Bohai. Urbanistički plan za novi deo Pekinga pod nazivom Bohai je odabran nakon međunarodnog arhitektonskog takmičenja.

Arhitektonski biro SOM (Skidmore, Owings & Merrill) sa sedištem u Čikagu, sa svojim predlogom urbanističkog plana od 17,6 kvadratnih kilometara je pobednik konkursa. Projekat je fokusiran na izgradnji koridora duž brze pruge između Pekinga i luke Tianjin. Iako plan uključuje postojeću infrastrukturu, on predstavlja abiciozan planirani grad koji, ako bude u potpunosti realizovan, može postati novi standard za ekološki-svesno urbano planiranje.

Polovina dodeljene lokacije će biti zelena u bukvalnom smislu - posvećen prirdonim i drugim otvorenim mestima. Ali, možda najveća prednost urbanističkog plana ka životnoj sredini jeste njegova posvećenost zelenom vidu saobraćaja - železnica velike brzine za dolazak i odlazak iz grada, ali sa fokusom na pešački saobraćaj unutar samog gradskog centra.

"Pekingški inovativni grad Bohai uspostavlja novi model tranzitno orijentisanog razvoja u razmerama bez presedana", rekao je glavni projektant Tomas Husei (Thomas Hussey) iz arhitektonskog biroa SOM. "Novo predgrađe će upotrebiti brzu železnicu da promosti dve velike gradske oblasti i stvori održivu urbanu sredinu koju koncentriše usredsređene i kompaktne urbane površine oko tranzitnih stanica, ujedno očuvavajući postojeće poljoprivredne i zelene oblasti." Ako se vizija naselja Bohai kao pešačkog grada jednog dana ostvari, to će biti uglavnom zahvaljujući gustom planu koji stavlja koliko god može grada unutar razdaljina koje se mogu preći peške od železničkog čvora.

Ali urbanistički plan se nikako ne oslanja na pešake. Brzi trazitni sistem autobusa i električnih automobila je predviđen. Ulice su projektovane tako da budu prijateljski nastrojene prema biciklistima, i arhitektonski biro SOM se nada da će kombinacija autobuskog sistema, pešačenje i biciklizam činiti oko 80% saobraćaja unutar grada.

Arhitektonski biro SOM dodatno tvrdi da njegovi planovi postavljaju "agresivne ciljeve za vodne i energetske resurse, upravljanje otpadom, sisteme obnovljivih energija i efikasan dizajn objekata". U tom cilju on sadrži močvarno stanište, i inkorporira sisteme filtracije kišnice, kao i sisteme čišćenja koji vraćaju nezagaćenu vodu u okolne reke (što nažalost zvuči kao vrsta karakteristike koja obično dobija vrednost od strane projektanata ali retko doživi fizičku manifestaciju).

Ljudska razmatranja ponekad previde aspekte održivog planiranja, ali SOM je preduzeo korake kako bi prikazali da je projekat razvoja predgrađa prijatan kao što je i zelen. Razvoj se opisuje kao podsticanje "ljudske i porodično orijentisane mešovite urbane zajednice". To je možda lakše reći nego uraditi, ali usklađivanje ulica u cilju stvaranja linija pogleda sa odličnim odlikama pokazuje da je ljudska misao sposobna da se postavi u poredak sa životnom sredinom.

Međunarodno arhitektonsko takmičenje pod nazivom "Beijing Bohai Rim Advanced Business Park", koje je održano od strane Komiteta građevinskog upravljanja pekingškog okruga Tongžou i kompanije Beijing Xinghu Investment and Development Co. Ltd. Svojom pobedom, arhitektonski biro SOM je dodatno učvrstio svoju reputaciju lidera u oblasti kineskog razvoja, nakon što su sproveli brojne projekte u Tianjinu, i podnošenjem nagrađivanog urbanističkog plana za proširenje centralno poslovnog okruga u Pekingu.

Kako će razvodnjen plan biti kada je u pitanju realnost, ostaje da se vidi. Nije cinično priznati da velik planovi i projekti mogu da se realizuju nešto poniznije od onoga kako su zamišljeni pošto imaju dvostruka sočiva praktičnosti i ekonomičnostu usmerene na njih. Možda je to zapravi i veći razlog, onda, da se misli u velikom spektru od samog početka - kako je izgleda arhitektonski biro SOM uradio sa svojim urbanističkim projektom Bohai-ja.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;