Uska parcela - vrhunska arhitektura

08.02.2012. | Designboom

Već smo naučeni na maestralno japansko baratanje nemogućim proporcijama parcela usred pretrpanih gradova. U nekoliko smo navrata predstavili njihove kuće koje su nas impresionirale domišljatošću izvedbe u specifičnom kontekstu, a danas vam predstavljamo jednu javnu zdravstvenu ustanovu - apoteku Ogimachi, smeštenu u središtu Osake.

Projekt potpisuju arhitekte iz dva biroa: Yasuo Imazu (ninkipen!) i  Toshikatu Lenari i Kenta Fukunishi (TKY JAPAN), a veoma jednostavna kuća nalazi se između višespratnica, na parceli širokoj jedva pet metara. Na mestu današnjeg stambenog kompleksa nalazila se farma, tako da pojavnost današnje apoteke priziva u sećanje prošlu tipologiju, stvarajući skromnu siluetu dvostrešne dugačke kuće.

Pročelje, odnosno strana okrenuta ulici, u potpunosti je ostakljena i služi kao sučelje između delatnosti u samoj apoteci i živog spoljašnjeg prostora.

Kuća je konstruisana uz pomoć jednostavnog čeličnog okvira, a enterijer je u potpunosti obložen drvenim panelima i stubovima koji ritmom razbijaju ambijent. Prilaz je popločen i posut šljunkom, maksimalno otvarajući veoma klaustrofobični prolaz. Istodobna igra skrivenog i otkrivenog, čini ovu apoteku zanimljivim arhitektonskim delom.

Više o projektu:

Ime: Ogimachi global dispensing pharmacy
Lokacija: Osaka, Japan
Arhitektura: ninkipen! i TKY JAPAN
Površina parcele: 96,22 metara kvadratnih
Površina objekta: 61,94 metara kvadratnih
Status: Izgrađena

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...
mara 05.03.2020.
U okolini Kalenić pijace je nemoguće naći p...