INFONET-468X60-BANNER

Još jedan primer savremene japanske arhitekture - Kuća NA (video)

22.11.2011. | Arch Daily

Inovativno, drugačije, izvan konteksta, no uvek promišljeno i atraktivno, atributi su koje bi mogli koristiti objašnjavajući savremenu japansku arhitekturu porodičnih kuća, o kojoj redovno možete čitati na našem portalu.

Gotovo da ne postoji urbani scenarijo na koji neka japanska arhitektonska praksa nije odgovorila odličnom idejom i realizacijom. Obično se takve kuće nađu na stranicama specijalizovanih portala širom sveta, a takav je slučaj i sa poslednjim projektom arhitektonskog biroa Sou Fujimoto Architects, porodičnom kućom NA.

Kontekst jednog od tokijskih predgrađa, lokacija je na kojoj su arhitekte sagradili porodičnu kuću koja prati koncept naslaganih kutija. Vitka konstrukcija čeličnih stupova nosi „nakupinu“ transparentnih kutija, odnosno stambenih modula, niveliranih na različitim visinama.

Svaki od modula čini jednu omanju prostoriju, a kuća se može percipirati kao monovolumenski objekat ili spektar međusobno povezanih prostorija. Prostorije povezuju nizovi lestvi ili malih stepenica, dok je preko potrebna privatnost prostorija u objektu, koji se prostrano otvara na ulicu, realizovana zavesama koje omogućuju zatvaranje i privatizovanje svake od „kutija“.

Kako naglašavaju arhitekte, klijenti su želeli kuću u kojoj će moći živeti kao (urbani) nomadi, stoga nisu imali nikakve detaljne planove za neku od prostorija. Premda naizgled deluje radikalno, arhitekta Fuđimoto uverava da kuća klijentima deluje sasvim prirodno. 

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;