INFONET-468X60-BANNER

Najveće kote na svetu (video)

02.02.2012. | Ivan Dorotić | Pogledaj

Arhitektura moderne, neretko je u sanaciji i zaštiti potpuno zanemarena ili sporedna. Njena važnost, u kontekstu markiranja pojedinih zgrada kao znamenitih gradskih lokaliteta, često je zasenjena turistički „atraktivnijim“ i popularnijim destinacijama.

Da se takav scenarijo ne dogodi i sa jednom od retkih realizacija brazilskog arhitekta Oskara Nimajera (Oscar Niemeyer) u Evropi, zgradi Francuske komunističke partije u Parizu, potrudili su se mladi arhitekti iz francuskog studija FREAKS freearchitects.

Kako bi javnosti ukazali na značenje ove zgrade i generalnu percepciju izuzetnih arhitektonskih dostignuća arhitekte su, u saradnji s Nacionalnim većem za arhitekturu, na samu zgradu postavili veliku instalaciju, kao nalepnicu preko čitave fasade horizontalnog valovitog dela kompleksa.

Radi se o predimenzioniranim crvenim kotama, merama koje se u arhitektonskim nacrtima koriste kako bi se odredile dimenzije pojedinog elementa. U ovom slučaju velike crvene strelice precizno kotiraju visinu i širinu valovitog zastakljenog elementa Nimajerove zgrade. Doslovno merenje zgrade, radnja za koju bi vam u AutoCad-u bilo potrebno tek par klikova miša, je ovde doslovno aplicirana na zgradu toekom jednog čitavog dana, a već je samo postavljanje izazvalo interes i pozitivne reakcije javnosti.

Zgrada Francuske komunističke partije u Parizu građena je sedamdesetih godina prošlog stoleća, a osim Nimajera za njen izgled, tačnije staklenu fasadu na kojoj je instalacija aplicirana, zaslužan je i francuski arhitekta Jean Prouvé.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;