IZOLACIJA-468X60-BANNER

Japanci koristili radioaktivni šljunak za izgradnju

18.01.2012. | Tanjug

Radioaktivni šljunak i kamen iz kamenoloma u zoni evekuacije oko oštećene nuklearne centrale Fukušima Daići korišćen je za izgradnju puteva i staza oko kuća u gradu Kavamata u prefekturi Fukušima, saopštio je danas izvor upoznat s problemom.


Japan je 11. marta pogodio zemljotres jačine 9 stepeni po Rihteru

 

Kontaminirani šljunak je korišćen za prilazne staze dvema zgradama u Kavamati i izgradnju asfaltnih puteva u vlasništvu gradske uprave, prenosi Kjodo.
 
Šljunak je uzet iz susednog kamenoloma u Namieu u periodu između nuklearne nesreće u atomskoj centrali izazvanog zemljotresom i cunamijem 11. marta prošle godine i 22. aprila kada je vlada odredila zonu evakuacije. Namie, i Kavamata se nalaze u zoni evakuacije koja je određena posle izbijanja krize u centrali Fukušima.

Najnovije otkriće je usledilo u vreme kada vlasti nastoje da utvrde puteve distribucije i mesta gde je upotrebljavan kontaminirani šljunak i kamen, kao i da li ima još sličnih mesta s radioaktivnim materijalom.

Japanska vlada je u ponedeljak naredila istragu kako bi se utvrdilo kako su stanovi u jednoj zgradi izgrađeni od radioaktivnog betona za koji je korišćen kontaminirani šljunak iz Namiea.
 
Radioaktivnost od 1,24 mikrosiverta na sat zabeležena je u jednoj zgradi u Nihonmacu, u prefekturi Fukušima, 55 kilometara udaljenoj od oštećene nuklearne centrale. Lokalni mediji su objavili da 12 porodica živi u toj zgradi.

Kamenolom u vlasništvu kompanije Futaba, Saiseki Kogjo, je saopštio da je posle nuklearnog akcidenta isporučio ukupno 5.280 tona šljunka iz Namiea za 19 građevinskih firmi.

Zemljotres i cunami od 11. marta uništili su sisteme za hlađenje nuklearke Fukušima, što je dovelo do topljenja jezgra nuklearnog goriva i ispuštanja radioaktivnosti u okolinu, zbog čega je na desetine hiljada ljudi bilo prinuđeno da napusti svoje domove u prečniku od 20 kilometara.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;