INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najviši na svetu: Panoramski točak u Moskvi

14.12.2011. | WAN

Arhitektonski biro Gensler projektovao je panoramski točak koji nudi upečatljive vizuelne prikaze okolnih predela sa ciljem da postigne novi visinski rekord za ovu vrstu objekata.

Vorobijev brda, oblast u Moskvi već dovoljno napakovan sa prestižnim znamenitostima, biće dodatno ukrašen sa upečatljivim novim reperom u svom gradskom pejzažu. Imajući za cilj da prati objekte tipa Moskovskog državnog cirkusa i istorijsko Saz pozorište, moskovski Obzervacioni projekat nudiće posetiocima panoramski pogled bez premca na glavni grad Rusije.

U srcu planova koje je izradio arhitektonski biro Gensler jeste jedinstveni panoramski točak, veliki centralni deo sveukupnog kompleksa zabave. Podignut na najvišoj tački u regionu sa neverovatnih 220 metara visine - na najvišoj tački - pružaće maksimalni vizuelni uticaj okolnih predela.

U nastojanju da se obezbedi da instalacija ni na koji način ne šteti susedne oblasti, doneta je odluka da se ona ili uroni podzemno ili da se izdignu komponente projekta. Ovaj potez je zamišljen kao efikasno sredstvo za očuvanje živopisnog parkovskog prostora koji će opkoliti osnovu instalacije pružajući mirni cirkularni put kojim posetioci mogu da šetaju.

Postizanjem elemenata projekta sličnim legendarnom panoramskom točku - London eye, putnici će biti podizani u nizu zatvorenih kapsula (njih 48 ukupno) koje će klizati duž prstenaste pruge sa jednim kolosekom, ugrađene u beli, metalni eksterijer. Nakon napuštanja dominantne karakteristike ovog projekta, posetioci mogu da posete dodatna mesta kulture, zabave i maloprodaje, koji su smešteni u bazi od 30.000 metara kvadratnih.


U epicentru ovog kompleksa nalazi se amfiteatar koji je postavljen oko reflektujućeg bazena. Tokom zimskih meseci, ovaj praktični bazen sa vodom će se zamrznuti, stvarajući privremeno klizalište. Smeštena u sred vode, probijajući moskovske oblake na visini od 320 metara, nalazi se kula u obliku koplja. Najverovatnije će ovaj projekat postati najviši panoramski točak na sveti, mada ne smemo ni zanemariti jedinstvenu arhitekturu koju je biro Gensler osmislio.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;