IZOLACIJA-468X60-BANNER

Čitanje između redova (video)

02.12.2011. | Jovana Babić | Frenzy Spark

Dvojica mladih belgijskih arhitekata, Pieterjan Gijs i Arnout Van Vaerenbergh, projektovali su u belgijskom mestu Borgloon (region Haspengou) crkvu kroz koju se sve vidi, što je nešto transparentnija ideja katoličanstva od standardne.

Ovo zdanje (što je inače termin na kojem vernici insistiraju s obzirom da crkve shvataju malo ozbiljnije) nastalo je u sklopu projekta javne umetnosti, čija je ideja bila da spoji javne prostore sa umetnošću, a koji će biti realizovan u narednih pet godina, širom flamanskog dela Limburga.

Crkva je izgrađena od 100 tankih listova i 2.000 metalnih stubova, a zahvaljujući slojevitoj, cik-cak strukturi, kroz njene zidove vidljiv je pejzaž. U zavisnoti od perspektive posmatrača, ona može izgledati i kao solidna konstrukcija, ali i kao da se stapa sa okolinom.

Projektovana je po ugledu na mnogobrojne crkve u blizini, ali predstavlja mnogo više (ili bar, mnogo drugačije) od tradicionalnog verskog objekta.

 

Svoju kreaciju ova dva momka nazvala su Reading Between the Lines, budući da su kroz nju želeli da prikažu refleksiju i povezanost sa fizičkom okolinom.

Ako ništa drugo, prednost ove crkve je što nedeljna kiša može samo da upriliči prizor koji se pruža kroz njene zidove. 

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;