PRIJAVA-468X60-BANNER

Zgrada pasoške kontrole između Turske i Gruzije

01.12.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Vozači koji prelaze granicu između Tuske i Gruzije prolaziće odsad ispod neobične posmatračke kule koju je projektovao berlinski arhitekta Jirgen Majer (Jürgen Mayer). Granični prelaz Sarpi, gde se nalazi ova građevina, jeste mestašce na crnomorskoj obali.

Kula nepravilnog oblika, koja neke asocira na češalj, a neke na ljudsko lice, nalazi se iznad zgrade pasoške kontrole Sarpi prelaza i sadrži niz izdignutih terasa u okviru sopstvenih nabora. Zaobljena dvospratna zgrada ispod kule ima, pored uobičajenih sadržaja, i druge, kao što su kafe, prostorije za osoblje i konferencijske sobe.

Sa svojim konzolnim terasama, kula se koristi kao posmatračka platforma, sa više nivoa sa kojih se pogled pruža na more i strmi deo obale. Izgradnja je počela 2010. godine, a ceo projekt je finansiralo gruzijsko Ministarstvo finansija. Zgrada od novembra nudi dobrodošlicu posetiocima Gruzije, odslikavajući napredak zemlje.

Ove godine arhitekta Jirgen Majer je takođe završio i kontroverznu drvenu nadstrešnicu preko javnog trga u Sevilji, Španija - Metropol Parasol.

Linkovi:

Povezani tekst:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;