INFONET-468X60-BANNER

Zgrada pasoške kontrole između Turske i Gruzije

01.12.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Vozači koji prelaze granicu između Tuske i Gruzije prolaziće odsad ispod neobične posmatračke kule koju je projektovao berlinski arhitekta Jirgen Majer (Jürgen Mayer). Granični prelaz Sarpi, gde se nalazi ova građevina, jeste mestašce na crnomorskoj obali.

Kula nepravilnog oblika, koja neke asocira na češalj, a neke na ljudsko lice, nalazi se iznad zgrade pasoške kontrole Sarpi prelaza i sadrži niz izdignutih terasa u okviru sopstvenih nabora. Zaobljena dvospratna zgrada ispod kule ima, pored uobičajenih sadržaja, i druge, kao što su kafe, prostorije za osoblje i konferencijske sobe.

Sa svojim konzolnim terasama, kula se koristi kao posmatračka platforma, sa više nivoa sa kojih se pogled pruža na more i strmi deo obale. Izgradnja je počela 2010. godine, a ceo projekt je finansiralo gruzijsko Ministarstvo finansija. Zgrada od novembra nudi dobrodošlicu posetiocima Gruzije, odslikavajući napredak zemlje.

Ove godine arhitekta Jirgen Majer je takođe završio i kontroverznu drvenu nadstrešnicu preko javnog trga u Sevilji, Španija - Metropol Parasol.

Linkovi:

Povezani tekst:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;