INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Prva LEED Platinum zgrada završena u severnoj Evropi

23.11.2011. | WAN

Danski arhitektonski biro Arketima Architects završio je prvu zgradu u severnoj Evropi koja je dostigla inspirativnu LEED Platinum sertifikaciju, pridružujući se elitnoj list od oko 150 poslovnih objekata u svetu koji su ostvarili ovaj poduhvat.

Kompleks od 22.500 metara kvadratnih jeste nova poslovna zgrada za globalnu kompaniju koja proizvodi vetroturbine Vestas u Arhusu u Danskoj (Aarhus), sa dizajnom koji je dostojan ove firme koja se bavi održivom energijom. Nazvana "Kuća Vestas", zgrada je osmišljena sa najvećom geotermalnom instalacijom i samo koristi oko 50% energije potrebne za komercijalne komplekse.

Tamni obris u gradu Arhusu, Kuća Vestas se transformiše kako noć padne pomoću obojenih svetala koje oživljavaju panelisanu fasadu dodajući novu dimenziju formi. Korisnici ulaze u centralni atrijum - u kome se eksperimentisalo sa završnim materijalima sa različitim teksturama.

U okviru ove centralne praznine nalaze se dva kamena volumena koji funkcionišu kao centri za sastanke za ceo objekat. Fleksibilni zidovi su postavljeni širom objekta i oni omogućavaju zaposlenima da transformišu svoje radno okruženje u prostore koje njima odgovaraju, lako oblikujući unutrašnji volumen bez promene tehničkih instalacija.

 

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;