INFONET-468X60-BANNER

Maison Air et Lumière - Kuća vazduha i svetlosti (video)

24.10.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Tek završena Maison Air et Lumière (Kuća vazduha i svetlosti) predstavljena je 20. oktobra 2011. godine na svečanom otvaranju u pariskom predgrađu, Verijer le Buison (Verrières Le Buisson). Ceremoniji su prisustvovali gradonačelnik Verijer le Buisona, predstavnici francuskog ministarstva ekologije, održivog razvoja, transporta i stanovanja, kao i partneri na ovom projektu.

Inteligentna upotreba kosog krova kombinovana sa energetskom efikasnošću predstavlja jedinstvenu karakteristiku ove kuće. Raznovrsne kosine krova povećavaju njegovu sposobnost prikupljanja sunčeve energije i aktivno doprinose energetskom učinku kuće. Nagibi i orijentacija su odabrani i proračunati tako da solarna energija bude maksimalno iskorišćena i prikupljena putem solarnih kolektora i fotonaponskih pločica. Krov – peta fasada – postao je aktivan regulisanjem unutrašnje klime i optimizovanjem ulaska svetlosti i svežeg vazduha, dok istovremeno služi i kao estetska arhitektonska karakteristika. Maison Air et Lumière upotrebljava obnovljive izvore energije i energetski je pozitivna što znači da proizvodi više energije nego što potroši. Naravno, kuća je CO2 neutralna.

Pametnim kombinovanjem krovnih prozora različitih veličina u svakoj prostoriji i uzajamnim dejstvom krovnih kosina stvaraju se velike površine odsjaja i unosi se maksimalna količina svetlosti u kuću. Zahvaljujući različitim kosinama krova, unutrašnjost kuće, upotrebom međunivoa za različite lične ili društvene životne potrebe, može biti organizovana u vidu raznolikih prostora. Putanje kroz kuću i oko nje brižljivo su projektovane te ih mogu koristiti i osobe ograničene pokretljivosti.

Budući da je Maison Air et Lumière zasnovana na modularnom arhitektonskom rešenju kosog krova, moduli se mogu upotrebljavati i kombinovati po želji. Moguće je adaptirati kuću tako da odgovara različitim geografskim, klimatskim ili urbanim okruženjima, a da pri tome zadrži sve principe energetske efikasnosti i ugodnog stanovanja. Pridržavajući se istih principa pri svakom projektovanju, moguće je korišćenjem jednog ili kombinovanjem više modula projektovati malu ili veliku kuću, kuću za jednu ili više porodica, kuću za urbano ili seosko okruženje. Jednostavnom adaptacijom unutrašnji prostor može se prilagoditi željama, potrebama i promenama u okviru porodičnog života.

"Ova kuća je izgrađena uz podršku partnera koji su posvećeni i svakako svesni izazova obezbeđivanja ugodnih uslova stanovanja u pozitivno energetskoj građevini. Ova kuća će biti prijatno mesto život – ona u kojoj će ljudi uživati da provode vreme, zahvaljujući kvalitetno organizovanom prostoru, prirodnom osvetljenju i lokaciji. Na kraju, najbolji kompliment koji možemo dati ovakvoj tehnologiji jeste da je toliko diskretna i neprimetna da omogućava ljudima da ponovo dođu u dodir sa osnovnim činiocima života – vazduhom i prirodnom svetlošću", izjavio je generalni direktor preduzeća Velux Francuska Mišel Langran (Michael Langrand).

Nakon useljavanja na period od godinu dana, Maison Air et Lumière biće procenjena, ali pre toga prvo će narednih šest meseci biti otvorena za posete. Rezultati procene biće predstavljeni javnosti u nameri da se utiče na buduće projektovanje pozitivnih energetskih građevina.

Kuću su projektovali Nomade Architectes, a izgrađena je u saradnji sa Cardonnel Ingénierie, E.T.H.A. i preduzećima Saint-Gobain, Aldes, Umicore, Somfy i Eternit. Proizvode za kuću obezbedili su WindowMaster i Sonnenkraft.

 

Maison Air et Lumière poslednji je eksperiment u seriji od šest model-kuća koje čine projekat Model Home 2020. Princip koji je blizak preduzeću Velux: "Iskustvo vredi više od hiljadu mišeljenja stručnjaka", u osnovi je projekta Model Home 2020. Reč je o evropskom iskustvu na šest gradilišta (dva u Danskoj, po jedan u Velikoj Britaniji, Austriji, Nemačkoj i Francuskoj), koji su komplementarni po tipu gradnje. Svaki od ovih objekata mora se predstaviti kao održiv istovremeno uzimajući u obzir i lokalne specifičnosti kao što su klima i kulturne razlike. Svi ovi projekti imaju za cilj da unaprede kvalitet života uz istovremeno poštovanje najnovijih evropskih energetskih pravila za 2020. godinu.

 


Visite 3D de la Maison Air et Lumière by VELUXFrance

 

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;