INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najviši svetski prefabrikovani čelični objekat

22.11.2011. | New York Times

Brus C. Ratner (Bruce C. Ratner) predstavio je prošlog četvrtka projekat objekta koji će biti najviša svetska prefabrikovana čelična struktura - 32-spratna stambena zgrada u Bruklinu, na uglu Flatbush avenije i Dean ulice. Projekat stambene zgrade je deo projekta Atlantic Yards koji vredi 4,9 milijardi dolara.

Zgrada od 350 stambenih jedinica će koristiti različite pravougaone oblike, boje i stakla koja razbijaju masu strukture koja se nalazi ugodno pored Barclays Center, arene za košarkaški klub Njujork Nets, koja se otvara u septembru. Gospodin Ratner, izvršni direktor kompanije Forest City Ratner, rekao je da će prefabrikacija, odnosno modularna konstrukcija, uštedeti vreme izgradnje i smanjiti troškove za čak 25 posto. Četrnaest drugih stambenih objekta koji će biti izgrađeni u Atlantic Yards-u koristiće ovaj pristup. Druga kula će biti čak i viša - 50 spratova.

Kompanija Forest City Ratner je u konstantnim pregovorima radi dostizanja sporazuma sa građevinskim sindikatima, koji su podržali projekat Atlantic Yards, ali mogu završiti sa manje radnih mesta i nižim plata za neke zanate ako se koristi prefabrikovana konstrukcija.

Gospodin Ratner je rekao u četvrtak da se nada da će izgradnja započeti početkom 2012. godine. Ali datum početka izgradnje je bio konstantno pomeran u proteklih godinu dana. On će se na kraju možda i odlučiti za konvencionalnu izgradnju prvog tornja. Ali kompanija gospodina Ratnera je do sada investirala dve godine u proučavanje modularne konstrukcije, tehnologije koja postoji već decenijama ali je neproverena u ovim visinama. Svetska najviša modularna zgrada je 25-spratna spavaonica u Vulverhemptenu (Wolverhampten) u Engleskoj, koja je izgrađena u 2010. godini za manje od dvanaest meseci.

U Njujorku, Savet za izgradnju škola (School Construction Authority) koristio je tehnologiju za izgradnju učionica, dok je kompanija Capsys Corporation, modularna graditeljska kompanija sa sedištem u bruklinskoj mornaričkoj bazi, gradila prefbrikovane čelične konstrukcije za stanogradnju do sedam spratova u Bruklinu i Long Ajlendu.

Ratner je izjavio da će se 60 posta izgradnje dešavati u fabrici, gde će procenjenih 190 radnika sastaviti oko 950 čeličnih modularnih ramova (svaki će biti 4,26m sa 10,66 metara) i opremiti ih sa električnim i vodovodnim instalacijama, kao i sa montažnim kuhinjama i kupatilima. U isto vreme, radnici na licu mesta će graditi temelje. Moduli će biti transportovani do lokacije, podignuti na svoje mesto dizalicom i spojeni. Čelične konstruktivne spojnice će se postavljati zajedno sa naslaganim modulima.

Trik za izvođače, arhitekte i inžinjere za izgradnju viših modularnih objekata bio je u projektovanju ekonomičnog sistema učvršćivanja koji štiti strukturu od uticaja vetra i seizmičkih sila. Neki modularni graditelji kažu da će cena ovog sistema gradnje za visoke objekte biti prevelika. Gospodin Ratner radi sa biroom SHoP Architects, građevinskom firmom Arup i kompanijom XSite Modular. "Ako iko može da reši ove probleme", kaže on, "to je ova grupa".

Izvođač je u jednom trenutku obećao "više od 17.000 radnih mesta za građevinske sindikate i preko 8.000 stalnih radnih mesta". Veliki broj radnih mesta je bio značajan razlog zašto su se država i grad dogovorili da obezbede 300 miliona dolara direktnih subvencija za projekat Atlantic Yards.

Gospodin Ratner, sindikalni građevinski izvođač, rekao je da će modularna izgradnja 'verovatno' zahtevati isti broj radnika. Ali, prema sadašnjim platama, sindikalni radnici zarađuju manje u fabrici nego na licu mesta. Stolar, na primer, zarađuje 85 dolara na sat, zajedno sa beneficijama, u poređenju sa 35 dolara na sat u fabrici.

Geri Labarbera (Gery LaBarbera), predsednik Saveta za građevinarstvo i građevinske zanate države Njujork (Building and Construction Trades Council of Greater New York), je rekao: "Mi smo u procesu pokušavanja dolaska do sporazuma koji će funkcionisati za obe strane, nastojeći da stvorimo uslove stalnog zaposlenja."

Prošle nedelje, sedam bruklinskih radnika koji su učestvovali u programu za obuku kompanije Forest City Ratner tužili su gospodina Ratnera i kompaniju Forest City zbog neplaćenih zarada i oštete za ono što su oni rekli da je laćno obećanje o zapošljenju. Kompanija Forest City je opovrgla ove tvrdnje, rekavši da oni nikada to nisu obećali. Od septembra, kako su oni rekli, devetnaest od trideset i pet ljudi koji su prošli kroz obuku su dobili posao.

Ipak, pitanje posla je veliki kamen spoticanja između izvođača i građevinskih sindikata, grada i države. U vremenima ekonomske krize, gde se svaki posao dodatno ceni i traži, pitanje je koliko je isplativost prefabrikovane gradnje zaista prihvatljiva.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;