INFONET-468X60-BANNER

Potonuli pešački most deli vodotok bez čuda

17.11.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Projektovan radi lakšeg pristupa turista tvrđavi u Holandiji, umesto da bude sredstvo bega od Egipćana za drevne Izraelce, ovaj Mojsijev most smešten je ispod nivoa vode prokopa tako da vizuelno potpuno nestaje, stvarajući prvobitni izgled kako bi utvrđenje i okolina izgledala još u 17. veku.

Prvobitno sagrađena u ranim 1700-tim sa ciljem zaštite Holandije od invazije Francuske i Španije, tvrđava Fort de Roovere bila je okružena plitkim, blatnjavim rovom koji je sprečavao prelazak vojske čak i sa brodova. Ali sada, kada su te pretnje uglavnom nestale, tvrđava je otvorena za turiste. A pošto bi povišeni most oduzeo od estetike tvrđave i njenog dizajna, ovaj potonuli most je umesto toga projektovan.

Napravljen je od održivog Accoya drveta (Acooya drvo je veštački napravljeno drvo koje može biti napravljeno od bilo kog prirodnog drveta) tretiranog sa ne-toksičkim vodootpornim slojem koji ga štiti od propadanja, a pošto je rov suviše plitak za brodski saobraćaj, postoji mali rizik od prelamanja talasa preko strana mosta. Ali, ujedno on pruža Francuskoj i Španiji jednostavni način da pređu rov, tako da se nadamo da Holanđani nisu spustili gard prerano.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;