PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Šezdesetogodišnji projekat gradnje kupole od drveća

10.11.2011. | Belinda Lanks | Co. Design

Na radionici tokom jednog vikenda, kompanija Visiondivision započela je arhitektonski projekat kome će trebati šezdeset godina da izraste.

 

Nema sumnje da je tehnologija narušila naše strpljenje. Možete li danas da zamislite sebe kako čekate ceo minut da dial-up modem uspostavi vezu sa Internetom? Prevedeno na jezik arhitekture to bi bilo kao da čekate šezdeset godina da se projekat završi. A upravo je to ono što je biro iz Stokholma Visiondivision planirao za kampus Politecnico di Milano: nadstrešnicu od drveća kojoj će trebati šest decenija – i velika pomoć prirode – da se sagradi.

"Ako smo strpljivi kad je u pitanju vremene izgradnje, možemo da smanjimo potrebu za transportom, količinu otpadnog materijala i potrebu za različitim proizvodnim procesima, jednostavno pomažući prirodi da raste na način koji je više arhitektonski i upotrebljiv", napisale su arhitekte na svom sajtu.

Tokom radionice koja je trajala jedan vikend, učili su studente tehnikama – kao što su savijanje, prepletanje, obrezivanje i kalemljenje, koje su potrebne za izgradnju studentskog odmarališta, prikladno nazvanog Strpljivi baštovan, napravljenog samo od biljaka i drveća.

Glavna konstrukcija je kupola od deset drveta japanske trešnje koji su zasađeni oko privremenog tornja koji služi kao vođica. Jednom kada savijeno drveće dodirne toranj, biće preusmereno na stvaranje oblika peščanog sata, čiji će vrh postati drugi nivo za čitanje i odmaranje i kome će se pristupati stepenicama od grana. Arhitekte su čak predvidele nameštaj načinjen od zelenila, uključujući stolicu koja izgleda kao da je nikla iz tla, ali je, u stvari, nastala od oblikovanog kartona prekrivenog zemljom i obloženog travom.

Visiondivision je ostavio za sobom uputstva za buduće naraštaje vrtlara. "Za oko osamdeset godina", pišu arhitekte, "kampus Politecnico di Milano imaće u potpunosti izrasli objekat i studenti će, nadamo se, imati ponosne unuke koji će moći da ispričaju priču svojim prijateljima i porodici".

 

To je daleko bolje od trenutnog zadovoljenja koje smo očekivali. To je dugoročnost koja nam je potrebna kada merimo naš uticaj na planetu.

Link:

Povezani tekst sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;