INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Princ od Velsa posetio eko-kuću u izgradnji

20.05.2009.

Prirodna kuća (The Natural House) biće napravljena od glinenih blokova, krečnog maltera, a biće izolovana ovčijom vunom, drvenim vlaknima i konopljom, a smeštena je u Istraživačkom centru za gradnju u Votfordu  (Building Research Establishment's Innovation Park, Watford).

Kuća je projekat Fondacije za izgrađenu sredinu, koja radi pod pokroviteljstvom princa Čarlsa, a stavljena je u fokus tokom prinčevog govora prošle nedelje na Kraljevskom institutu britanskih arhitekata.

Princ je kuću opisao kao pokušaj da se predstavi novi model zelene gradnje koja nastaje od materijala iz neposrednog okruženja, doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova i lako se prilagođava projektima različitih razmera.

- Na kraju, ona ipak liči na kuću. Ona ne nosi svoje "zeleno" kao poslenji komad visoke mode, već je mnogo pre deo onoga što se dešava na ulicama, u smislu dobrih manira i učtivosti - rekao je Princ, pokušavajući da odagna ideju da ove kuće moraju biti u neskladu sa tradicionalnim vrednostima estetike i duha.

Gradnja kuće je započeta nedavno i trebalo bi da bude završena do jeseni. Po završetku kuća će biti dobro izolovana sa svih strana, a na krovu će izolaciju činiti materijali od drvenih vlakana i konoplje. Namena objekta biće pre svega da pokaže ulogu i primenu različitih materijala i način na koji oni pomažu energetskoj efikasnosti. Služiće za potrebe stanovanja ljudi, gde će za jedno kratko vreme moći da žive oni koji žele da se uvere da je to potpuno obična kuća - samo bolja.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;