Princ od Velsa posetio eko-kuću u izgradnji

20.05.2009.

Prirodna kuća (The Natural House) biće napravljena od glinenih blokova, krečnog maltera, a biće izolovana ovčijom vunom, drvenim vlaknima i konopljom, a smeštena je u Istraživačkom centru za gradnju u Votfordu  (Building Research Establishment's Innovation Park, Watford).

Kuća je projekat Fondacije za izgrađenu sredinu, koja radi pod pokroviteljstvom princa Čarlsa, a stavljena je u fokus tokom prinčevog govora prošle nedelje na Kraljevskom institutu britanskih arhitekata.

Princ je kuću opisao kao pokušaj da se predstavi novi model zelene gradnje koja nastaje od materijala iz neposrednog okruženja, doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova i lako se prilagođava projektima različitih razmera.

- Na kraju, ona ipak liči na kuću. Ona ne nosi svoje "zeleno" kao poslenji komad visoke mode, već je mnogo pre deo onoga što se dešava na ulicama, u smislu dobrih manira i učtivosti - rekao je Princ, pokušavajući da odagna ideju da ove kuće moraju biti u neskladu sa tradicionalnim vrednostima estetike i duha.

Gradnja kuće je započeta nedavno i trebalo bi da bude završena do jeseni. Po završetku kuća će biti dobro izolovana sa svih strana, a na krovu će izolaciju činiti materijali od drvenih vlakana i konoplje. Namena objekta biće pre svega da pokaže ulogu i primenu različitih materijala i način na koji oni pomažu energetskoj efikasnosti. Služiće za potrebe stanovanja ljudi, gde će za jedno kratko vreme moći da žive oni koji žele da se uvere da je to potpuno obična kuća - samo bolja.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...