Drugi urbani džep u Beogradu

27.10.2011. | V. Gvozdenov / J. Kovačević | Gradjevinarstvo.rs

Predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović 20. oktobra simbolično je proglasio otvorenim drugi novouređeni urbani džep u Baba Višnjinoj ulici na Vračaru, između brojeva 17 i 19. "Strаnci mogu dа se prijаtno iznenаde, а Beogrаđаni dа koriste i čuvаju ove uređene zelene površine, koje smo nаzvаli urbаnim džepovimа. Opštinа Vrаčаr nаstаviće sа projektom uređenjа urbаnih džepovа, tim projektom nа nаjbolji nаčin unаpređujemo život nа Vrаčаru", rekаo je Brаnimir Kuzmаnović nа skupu povodom zаvršetkа rаdovа.

 

Prostor drugog realizovanog urbanog džepa je, u odnosu na prethodno stanje, revitalizovan, funkcionalan i namenjen za sve generacije, a urađen je po projektu pejzažnih arhitekata Vesne Gvozdenov i Jovane Kovačević koje su uradile i idejno rešenje skulpture.

 

"Inspiracija za ovo rešenje bila je sama opština Vračar i njena urbanisticka struktura. Naš subjektivni osećaj dok se šetatamo njenim ulicama jeste da je to klaustofobičan prostor zbog velikog stepena izgrađenosti, što i simbolizuje ova skulptura za sedenje koja nosi naziv soba sa pogledom i koja predstavlja centralnu tačku u ovom prostoru. Samim uređenjem prostora želele smo da stanovnicima Baba Višnjine ulice stvorimo drugačiji pejazaž, tj. da stvorimo sobu sa drugačijim pogledom. Sa porukom da ljudi prepoznaju zelene površine koje su u njihovoj neposrednoj blizini kao svoj dnevni boravak i da kulturu ponašanja koju imaju u svom domu primene i na prostor koji je takođe deo njihove svakodnevnice", objašnjavaju Vesna Gvozdenov i Jovana Kovačević.

 

Urbani džepovi Beograda je projekat grupe mladih pejzažnih arhitekata. On se bavi uređenjem gradskih prostora malih dimenzija sa velikom upotrebnom, ekološkom i socijalnom vrednošću. Ovi prostori su važni jer predstavljaju naše neposredno okruženje I osnovni cilj je njihovo unapređenje.

Link:

Povezani sadržaji na portalu Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece