INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Obnova kineske Venecije

26.03.2007. | Gradjevinarstvo.rs

Kina danas doživljava jednu od najmasovnijih urbanizacija u ljudskoj istoriji i taj proces najupečatljiviji je u Šangaju. U njemu danas živi oko 18 miliona stanovnika, a procenjuje se da će se do 2020. godine taj broj udvostručiti. Shodno tome, od velikog značaja su trenutne akcije u pravcu veće urbanizacije dojučerašnjih predgrađa, a danas već gradova – satelita. Jedan od važnih arhitektonskih projekata sprovedenih u Kini u poslednje vreme, je i projekat za obnovu grada Quingpu. Važnu ulogu u transformaciji ovoga grada ima i čuveni kineski arhitekta Quingyun Ma, koji je projektovao dve celine važne za dalji održivi razvoj ovog grada.

Na 37km severozapadno od arhitektonske meke Šangaja, nalazi se predgrađe Qingpu koje je kao neki stariji ignorisani rođak svog glamuroznog brata. Ovo predgrađe poznato je kao kineska Venecija jer leži na mnogobrojnim kanalima koji već vekovima predstavljaju glavni vid transporta. Takođe, Quingpu je od nedavno postao investicioni centar stranih kompanija kao što su Dupont, Honeywell i Hitachi, tako da je spreman da primi injekciju arhitektonskog modernizma.

Razvoj Quingpua, počeo je 2002. godine, kada je na mesto gradonačelnika došao gospodin Sun, koji je do tada bio šef komiteta za izgradnju centralne šangajske oblasti Luwan. Pred njim je bio zaista veliki izazov. Osnovni zadatak bio je da se Quingpu izgradi u skladu sa održivim razvojem, jer se predviđa da će njegova populacija porasti sa sadašnjih 250.000 na pola miliona stanovnika do 2020. godine. Po rečima gospodina Suna, Quingpu je nekada smatran predgrađem, ali danas je to važan grad – satelit. Pored toga što je poznat po svojim kanalima i neobičnom geografskom obliku (podseća na leptira), ovaj grad, do nedavno bio je glavni centar državnih fabrika koje su proizvodile sve, od soja sosa do cementa. Međutim, ubrzana tranzicija Kine, usmerila je njenu ekonomiju više ka samom tržištu, što je značilo da će mnoge fabrike morati da se zatvore. Sun takođe navodi da je prednost Quingpua u odnosu na druge kineske gradove to što je njegov urbanistički plan dugo vremena bio zanemaren, pa samim tim i nerazvijen, tako da sada može dosta da nauči na greškama nekadašnjeg planiranja kineskih gradova. On posebno navodi slučaj Šangaja, čiji se centar razvio u kratkom vremenskom periodu, zbog čega danas pati od niza propusta. Još jedna bitna stavka je ta da ranije, arhitekte nisu obraćale toliko pažnju na estetsku komponentu urbanizacije, tako da se sada može obratiti mnogo više pažnje na taj itekako važan aspekt u planiranju gradova.

Sa novim imidžom, grad je dobio i novo ime. Danas se zove Quingpu - Novi grad. Oko četrdesetak kvadratnih kilometara odvojeno je za fabrike multinacionalnih kompanija, dok će skoro dvadeset kvadratnih kilometara biti dograđeno novim stambenim i komercijalnim građevinama.

Vrlo bitna stavka u planiranju grada je očuvanje njegovog geografskog oblika u vidu leptira, čuvenih kanala i istorijskog jezgra. Sun je ovaj težak zadatak poverio poznatim svetskim arhitektonskim imenima, kao što su Jacques Ferrier iz Francuske, arhitektonski biro Sancho – Madridejos iz Španije, Kunzan Deng iz Tajvana i trenutno najuticajnijem kineskom arhitekti Qingyun Mau.Među projektnim rešenjima za Quingpu, posebno se ističu rešenja arhitekte Qingyun Ma. Ma ističe da je veliki izazov bio uvesti nešto novo u ovo istorijsko okruženje, pošto se ovde nalazi i hram iz vremena dinastije Qing. Novinu predstavlja njegova Luka visećeg mosta (Qiao Zi), koja se nalazi na komadu zemlje ovalnog oblika okruženog kanalima.

Drugi projekat je za ostrvo Thumb, veliki društveni centar podignut na jezeru. Projektno rešenje sastoji se od dve građevine koje se podižu i spuštaju poput klackalica, dok se krov kompleksa sastoji od dve ozelenjene trake koje na savršen način prate talasanje vode i imaju ulogu otvorenog parka.

Veći deo rekonstrukcije uključuje ono što je već postojeće ili što čini istorijsko okruženje projekta. Španska firma, Sancho Madridejos, ima zadatak da ponovo izgradi hrišćansku crkvu, što predstavlja pravu retkost u Kini, naročito pošto će biti urađena u futurističkom stilu sa oštrim linijama.

Takođe, postoji tendencija da se nekadašnja fabrika brašna pretvori u umetnički atelje, a da državno skladište bude pretvoreno u veliki izložbeni centar.

Bilo kako bilo, sa mnogim projektima koji su još uvek u stanju inkubacije, ostaje još da se vidi kakva budućnost čeka Quingpu. Qingyun Ma konstatuje da je za sada najveća promena ovog grada ne fizička, već psihološka, jer ovaj gradić sada dobija potpuno novu ulogu.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;