INFONET-468X60-BANNER

Utočište u gradu - Bolnica Dandenong u Melburnu, Australija

12.10.2011. | WAN

Ova zadivljujuća kompozicija je novosagrađena Bolnica Dandenong u Melburnu, Australija, projektovana od strane arhitektonskog biroa Bates Smart u saradnji sa arhitektonskim biroom Whitefield McQueen Irwin Alsop. Nalazi se na lokaciji postojeće, zastarele i staromodne bolnice za mentalne bolesti. Novi organski objekat izlazi na dve prigradske ulice i teži poboljšanju kvaliteta zdravstvenih ustanova za one koje žive sa akutnim mentalnim bolestima u državi Viktoriji.

Arhitekte su našli inspiraciju u Danskom modelu projektovanja - koncept mentalne obnove (Mental Rebuilding Concept), o kome smo pisali u okviru teksta - Karika koja nedostaje - pri kome su skoro sve unutrašnje prostorije vizuelno povezane sa spoljašnjim prostorima. Projektant nam dodatno objašnjava ovaj koncept: "Ono u čemu se ovaj projekat razlikuje od drugih jeste slojevitost malih i velikih dvorišta koji stvaraju različite spoljno/unutrašnje prostore, obezbeđujući prirodno svetlo i ventilaciju u, inače, razuđni arhitekotonski plan. Na ovaj način se ističu pozitivne pogodonosti koju arhitektura može i mora imati i koja pomaže u postizanju dobrostanja, lečenja i oparavka."

Prosecati medicinsku ustanovu, naizgled, beznačajno u prigradskom okruženju, predstavljalo je arhitektima veliki izazov. Ali, ipak, projektanski tim je projektovao odbrambeno perimetarsko rešenja sa percepcijom javnog, polu-javnog i privatnog prostora koji se međusobno preklapaju i na taj način rešavaju ovo kompleksno pitanje. Velike površine drvene fasade su prekinute sa rasejanim prozorima koji gledaju ka uličnom forntu, ali većina prozora gleda ka unutrašnjem, reflektivnom, dvorištu.

Inicijativa Nacionalne reformatorske komisije zdravstva Australijske vlade (National Health and Hospitals Reform Commission of the Australian Government), predložena 2008. godine, redefinisala je medicinske standarde na nacionalnom nivou. Komisija je jasno istakla "da je prioritet poboljšanje pristupa i pravičnosti zdravstvene zaštite za ljude sa ozbiljnim mentalnim problemima" i preporučila "proširenje subakutnih usluga u društvu". Imajući u vidu činjenicu da jedna osoba od pet iskusi u životu neki vid mentalne bolesti, inteligentno projektovani centri, kao što je Bolnica Dandenong, postaju sve više značajniji.

Linkovi:

  • Bates Smart - link
  • Whitefield McQueen Irwin Alsop - link
  • Sunčani izgledi za efikasno zdravstvo - link
  • Počela izgradnja najzelenije bolnice u Velikoj Britaniji - link
  • Prostori koji leče - nov koncept u projektovanju našeg vizuelnog okruženja - link
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;