INFONET-468X60-BANNER

Sunčani izgledi za efikasno zdravstvo

26.09.2011. | WAN

Nova bolnica za duševne bolesti koja teži da poboljša dobrostanje pacijenata kroz njenu arhitekturu je projektovana i izgrađene od strane arhitektonskog biroa Devereux Architects.

Kompleks nazvan Sunflowers Court, koji se nalazi u Eseksu u Velikoj Britaniji, poručen je od strane fonda North East London NHS Foundation Trust. Glavni cilj poručioca bio je da stvori kompleks koji pruža odraslim i starijim osobama prijatne, slabo obezbeđene i detoks prostorije u novoj zgradi koja će imati zajedničke usluge terapija.

U vremenu kada je efikasnost zgrade u svim sektorima tako prevlađujuće pitanje u arhitekturi,  izgleda značajno da ovaj projekat vredan 25 miliona funti odgovara senzitivno na kompleksne potrebe pružanja medicinskih potreba duševnim bolesnicima, kao i na okružujuću sredinu. Birou Devereux Architects dat je bitan zadatak poboljšanja postojećih zdravstvenih objekata stvarajući terapeutsko okruženje koje podiže duh. Ključni uslov je bio projektovati objekat koji pomaže pacijentima da se osećaju prijatnije, koji smanjuje stres i dužinu oporavka pacijenata.

Da bi ispunili uputstva, Devereux Architects optimizirali su broj prozora koji pružaju pogled na centranu baštu i maksimiziraju dnevno osvetljenje; unutrašnji prostor je u potpunosti osvetljen na gornjem spratu i sva odeljenja imaju direktan pristup svežem vazduhu. Centralizovana mesta u dvorištu su otvorenog tipa, sa modernim i bezbednim mobilijarom, koja pružaju moderno i provetreno okruženje.

Spolja, prizemna odeljenje imaju sopstvene bašte i dva odeljenja na prvom spratu imaju pristup osiguranim krovnim terasama koje se zovu "spoljne sobe". Raznobojni paneli su dodati na eksterijeru da bi vizuleno pomogli u razbijanju masa zgrada i da bi pomogli u pronalaženju puteva pacijentima i posetiocima.

Nova zgrada predstavlja racionalizaciju ključnih kliničkih objekata u okviru većeg kompleksa bolnice Goodmayes. Takođe, ona se nalazi pored postojećeg objekta Chapters House, duševne bolnice, koju je isto projektovao biro Devereux Architects i koja je izgrađena 2002. godine.

Zajedno sa Chapters House, novi kompleks Sunflowers Court kompletira kružni plan koji uokviruje centralno "zeleno selo". Na ovaj način se stvara miran, terapeutski prostor koji, takođe, može biti viđen kroz povezujući, kružni, hodnik zajedničkih odeljenja. Na ovaj način se stvara konstantna referentna tačka koja pomaže u orijenataciji i snalaženju u zgradi. 

Mark Karter (Mark Carter), direktor projekta u Devereux Architects je prokomentarisao: "Pri projektovanju ovog objekta na umu nam je bilo dobrostanje i oporavak pacijenata koji će se naći u njemu, kao i osećaj sigurnosti i bezbednosti. Objekat smo projektovali na način da udovolji izbori svake individue. Ovo mogu biti manji, intimniji i mirniji prostori za čitanje ili veliki otvoreni prostori koji su zabavni i stimulativni."

Završeni kompleks pruža odeljenje manje obezbeđenosti sa 15 kreveta, detoksikaciono odeljenje sa 16 kreveta, odeljenje za starije osobe sa 20 krevata, bolničko odeljenje sa 20 kreveta za muškarce i odeljenje za žene sa, takođe, 20 kreveta. Pored odeljenja za pacijente, kompleks takođe ima kliničke i administrativne odeljke, prostorije za upravu i energetski centar sa toplotnom pumpom.

Projekat je dobio BREEAM Very Good rejting, što je u skladu sa reputacijom biroa Devereux Architects koji je jedan od lider u ekološko odgovronoj arhitekturi. Tehničke specifikacije projekte su izabrane na način da inkorporiraju savremene stavove u lečenju duševnih bolesti, uključujući savremenu automatsku sanitarnu opremu, bezbednu bravariju i stolariju i utičnice.

Linkovi:

  • Devereux Architects - http://www.devereuxarchitects.com/
  • Frenk Geri - Lou Ruvo Centar za bolesti mozga - link
  • Prostori koji leče - nov koncept u projektovanju našeg vizuelnog okruženja - link
  • Odobrena izgradnja medicinskog istraživačkog centra u Londonu - 500 miliona funti - link
  • Počela izgradnja najzelenije bolnice u Velikoj Britaniji - link
  • Čikago ruši nekadašnji bolnički kompleks Reese - Gropiusove zgrade pod buldožerima - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;