INFONET-468X60-BANNER

Čikago ruši nekadašnji bolnički kompleks Reese - Gropiusove zgrade pod buldožerima

30.10.2009. | Blair Kamin | Chicago Tribune

Čikago je lep grad sa divnom panoramom koja se ogleda u jezeru, ali ima i svoju ružnu stranu koja je pre dva dana pokazala svoje lice. Izvođači koje je unajmio grad srušili su prvu od sedam zgrada bivšeg bolničkog centra Michael Reese u čijem je projektovanju i proslavljanju udeo imao i Walter Gropius, osnivač Bauhausa.

Srušena zgrada (Friend Convalescent Hospital) nekad je bila paviljon modernizma od čelika, stakla i cigle za koju smo govorili da više liči na hotel nego na bolnicu kada je otvorena 50-ih godina XX veka.

Grahm Balkany, neprofitne organizacije Gropius in Chicago Coalition, kaže da je ovo prvi slučaj u poslednjih nekoliko decenija da je neka Groupisova zgrada srušena.

Bes se obrušio na gradonačelnika Richard Daley-a koji stoji iza ovog akta kulturnog vandalizma, a u optužbama učestvuje sve više zajednica za očuvanje kulturne baštine i stručne javnosti van Čikaga.

Pre par nedelja kada je propala kandidatura Čikaga za domaćina Olimpijskih igara 2016. godine, Blair Kamin, arhitektonski kritičar za Chicago Tribune, komentarisao je da sada ne postoji razlog za prevremeno rušenje Reese kompleksa.

Ovaj kompleks je trebalo da postane Olimpijsko selo. Gradske vlasti i dalje planiraju da prodaju 150.000m2 Reese kompleksa privatnim investitorima koji bi tamo gradili stambene objekte. Međutim, prezasićenost tržišta stanovima i apartmanima može osujetiti ovu ideju.

Sve ovo planirano rušenje svih sedam Groupisovih objekata u Reese-u čine besmislenim, kao da se grad još nije opametio posle urbanističkog fijaska rušenja bloka 37, gde su značajne istorijske zgrade srušene 1989. godine, a prostor i sad, 20 godina kasnije, stoji potpuno prazan...

Gradske vlasti jedino su prošle nedelje obećale da će poštedeti Singer Pavilion (na fotografiji pored), nekadašnju zgradu psihijatriske ustanove iz 1950. godine, za koju je lično Gropius insistirao na pažljivom izboru boja i tekstura kako završna obrada enterijera ne bi uznemiravala pacijente.

Naredne, 1951. godine ovaj objekat dobio je godišnju nagradu AIA (American Institute of Architects).

Ali ovo obećanje pre može da se shvati kao koska bačena čuvarima baštine jer Čikago ostavlja investitorima izbor hoće li, ili ne, rehabilitovati ovu zgradu.

O Reese kompleksu časopis Architectural forum objavio je čitavih 15 stranica u septembarskom broju 1946. godine.

Ceo tekst na engleskom možete pogledati ovde.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;