Torre E.I.0.5 - Toranj koji može da se reciklira

09.09.2011. | Lindsey M. Roberts | Eco-Structure

Spolja ka unutra, odozdole do gore, apartmanski toranj Torre E.I.0.5 u Hospitalet de Llobregat, Španija, podseća malo na vizuelnu igru čuvenog grafičara M.C. Ešera (M.C. Escher). Ono što deluje kao petospratnica koja se uklapa u rezidencijalna naselja iz šesdesetih i sedamdesetih godina jeste, u stvari, neboder sa 15 spratova koji može u potpunosti da se reciklira.

Arhitektonski biro Roldán + Berengué (R+B) iz Barselone, završio je ovaj toranj površine od 10.312 metara kvadratnih. On je deo Plaça Europa, čvorišnog kompleksa u najdužoj ulici u Španiji - Grand Via de les Corts Catalanes. Ovaj zadnji kompleks, rađen prema urbanističkom planu u Barseloni, je fokusiran na socijalno stanovanje.

U Španiji zgrade za socijalno stanovanje imaju propisane minimalne i maksimalne površine stanova što ne ostavlja arhitektama mnogo prostora za manevar. Biro R+B prevazišao je ovu zabranu tako što se, prvenstveno, igrao sa tipičnom ulogom i relacijom između fasade i objekta. U ovom projektu "unutrašnjost nadvladava spoljašnjost", kaže arhitekta José Miguel Roldán. Iako je sama fasada statična, delovi njenog volumena izlaze van fasada od 50cm do 2,5 metara i na taj način formiraju "megaprozore".

U ovom ramu, arhitekte su grupisali zajedno po pet delova u okviru tri sprata, i opremili svaki deo sa brisolejima. Efekat koji se dobija jeste onaj optičke iluzije gde zgrada iz daleka deluje kao da ima samo pet spratova. Slojevi laminiranih panela od po 8mm vise sa skrivene potkonstrukcije od recikliranog aluminijuma i na taj način prave okvire magaprozora, koji su skoro deset metara visoki sa različitim širinama.

Ovaj način dizajniranja eksterijera pomaže u tome da zgrada izgleda manja nego što jeste, ali ujedno pruža i svakom stanu senku, ventilaciju i vizuelnu orijentaciju. "Zovemo je "multifokalna" zgrada", kaže Roldán.

Kada je biro projektovao spoljašnjost prešao je na unutrašnjost. Na svakom spratu, hodnik se deli na dva kraka i vodi ka šest stanova. Stanovi imaju čistu visinu od 2,8 metara koji nadomešćuju njihovu malu površinu, koja varira od 56 do 196 metara kvadratnih (ne tako mala površina za naše uslove). Glavni hol unutar zgrade visok je deset metara i oblika je slova T. Po rečima autora projekta, glavni lobi formira "unutrašnju ulicu".

Uslovi za izbor materijala koji su se ugrađivali u ovaj objekat jeste provera porekla materijala, utroška energije koja je bila potrebna za proizvodnju, emisiju ugljen dioksida i kapacitet reciklaže materijala po završetku upotrebne vrednosti. Arhitektonski biro procenjuje da je životni vek za fasadu od 50 do 60 godina. Svaki materijal je morao da bude napravljen od recikliranog materijala i da sam može da se reciklira. Čelični elementi u betonu, aluminijum u brisolejima, i drvo u enterijeru je dobijeno od 100 posto recikliranog materijala i može se ponovo reciklirati. Projekat je jako dobro osmišljen i izveden i taj koncept neće moći biti olako odbačen.

Linkovi:

  • Roldán + Berengué - link
  • BMRA - Asocijacija za ponovnu upotrebu građevinskih materijala - link
  • Jellyfish - Privremeno pozorište u Londonu od upotrebljenih i recikliranih materijala - link
  • TPR - kuće od reciklirane plastike na tržištu Velike Britanije - link
  • Papercrete - građevinski materijal od recikliranog papira - link

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....