INFONET-468X60-BANNER

RTKL - pobednik internacionalnog konkursa za multifunkcionalne kule bliznakinje u Kini

29.08.2011. | Lorraine Mirabella | The Baltimore Sun

Baltimorski arhitektonski biro RTKL Associates Inc. skoro je pobedio dva internacionalna rivala i osvojio prvo mesto na konkursu za multifunkcionalne kule u gradu pored reke Jangce u Kini.

Prošle zime, RTKL i dve druge arhitektonske firme - jedna britanska a jedna francuska - su pozvane od strane kompanije Jiangsu Shagang Group da predaju planove za multifunkcionalne kule bliznakinje smeštene u  Zhangjiagangu, gradu od 1,5 miliona stanovnika koji se nalazi oko 100km od Šangaja.

RTKL je pobedio sa projektom dva visoka nebodera koji su povezani sa eliptičnim atrijumom. Hotel sa 64 spratova i apartmanska zgrada biće najviši objekat u gradu koji se ponosi svojim zelenim, otvorenim, prostorima.

Trospratni atrijum po projektu šoping centar sa restoranima i zabavnim sadržajima, projektovan je kao mesto za okupljanje i povezivaće se sa kancelarijskom kulom od 42 spratova.

Grad, takođe, planira da izgradi gust centar sa 16 zgrada za stanovanje i izdavanje, premda nije izabran arhitekta za taj posao.

Projekat predstavlja prikaz mnogih drugih projekata - često sa kancelarijama, šoping zonama, hotelima i multifunkcionalnim životnim prostorima - koji niču u gradovima svih veličina širom Kine kako bi zadovoljili još uvek rastuću potrebu za njima, kaže Kit Kempbel (Keith Campbell), podpredsednik RTKL-a. Opštinske vlasti se nadaju da će projekat pomoći u stvaranju novog komercijalnog centra i da će privući posetioce u njihov grad, kaže on.

Globalna arhitektonska firma RTKL, koja je otvorila svoje zastupništvo u Šangaju 2003. godine, prošle godine je otvorila kancelariju u Pekingu, i sada projektuje više multifunkcionalnih objekata širom Kine.

Podpredsednik RTKL-a, Kit Kempbel, koji vodi projekat za multifunkcionalne kule bliznakinje u Zhangjiagangu, priča o projektu i šansama u Kini.

Kako se ovaj projekat upoređuje sa drugim koji se izvode u Kini?

Ovo je projekat pristojne veličine - oko 230.000 kvadratnih metara. Teško da je bilo koji (projekat u izgradnji) u Sjedinjenim Američkim Državama veći, ali u Kini ih postoji mnogo.

Kako biste ocenili tržište nekretnina u Kini?

Tržište nekretnina je još uvek mnogo jako i tako je već godinama. Postoji mnogo pažnje i sredstava koju ulaže vlada u razvoj. To je neverovatno u pogledu rasta. Mnogo ekonomista kažu da privredni rast Kine ne može više da bude 8 do 10 procenata godišnje, i mi i ostali očekujemo usporavanje. Ali ipak, imajući u obzir populaciju i njene zahteve, i ako privredni rast Kine značajno uspori to će još uvek biti jako tržište.

Kit Kempbel (Keith Campbell), podpredsednik RTKL-a

Kakve je sve šanse vaša firma videla u Kini?

Kancelarija u Šangaju raste i ide joj prilično dobro... i skoro smo otvorili kancelariju u Pekingu (nakon kupovine firme tamo). Ono što uglavnom radimo jesu multifunkcionalni projekti. Retko radimo projekte kancelarisjke zgrade ili tržnog centra. Predstoji potencijalno usporavanje u budućnosti, ali za sada mi to nismo primetili na našim poslovima ili u potražnji za našim uslugama. Postoji, još uvek, velika tranzicija populacije između ruralnih i urbanih krajeva, i postoji još uvek dosta potražnje za stanovima.

Ovo će biti najveći, novi, projekat u Zhangjiagangu, iako smo videli dosta rezidencijalne izgradnje, kako porodičnih kuća tako i stambenih zgrada.

Šta su od vas tražili na ovom konkursu?

Tražili su ključni element (reper) u panorami grada, ali ujedno su tražili dobro promišljen urbanizam - kako će se ovaj projekat uklopiti u postojeću urbanu matricu i grad, kao i u budućem razvitku. Ali kineski klijenti vam ne daju dosta pravaca ka onome što traže od arhitekture.

Koji je bio pristup biroa u projektovanju ovog objekta?

Posetili smo lokaciju nekoliko puta i želeli smo da shvatimo okolinu i koje urbane aktivnosti se okolo događaju. To nam je pomoglo u oblikovanju objekta i nalaženju projektnog rešenja. Preko puta ulice se nalazi novu kulturni centar... i mali komercijalni distrikt je na drugoj strani ulice. Ova lokacija i projekat je pokušaj opštine da pomeri centralni, poslovni, kraj od starog gradskog centra u novu deo grada. Ovaj objekat će bit prvi komercijalni magnet te vrste za ovaj, novi, deo grada.

Kako biste opisali krajnji rezultat?

Pa, on je napredan, savremen dizajn. U Kini je sve okrenuto planiranju budućnosti. Zato oni ulažu sredstva u infrastrukturu. Oni projektuju i grade ne za sutra, već za 50 godina u budućnosti.

Linkovi:

  • Adrian Smith + Gordon Gill Architecture projektuju 4. najveću zgradu na svetu - link
  • Rastu sumnje u finansijsku moć Kine - link
  • Najveći muzej na svetu: Nacionalni muzej Kine u Pekingu - link
  • Kina se zainteresovala za energetsku efikasnost - link
  • Šangajsko plivalište - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;