INFONET-468X60-BANNER

Šest odličnih parkova napravljenih od rehabilitovanih urbanih struktura

10.08.2011. | Inhabitat

Tokom proteklih godina videli smo neke mnogo kreativne projekte koji transformišu urbanu ruinu u spektakularne parkove namenjenim našem uživanju. Ako možete podneti da se igrate i razonodite na prostoru napuštene nuklearne elektrane koja je pretvorena u zabavni park idite u Nemačku - ili pogledajte kako se stare pruge transformišu u prelepe i zabavne parkove u Njujorku i Limi. Pozivamo vas da pogledate šest naših najomiljenijih parkova koji su napravljeni od rehabilitovanih urbanih struktura.

Cheonggyecheon rečni projekat u Seulu

Ovaj potok je bio zakopan ispod grada Seula sve dok nije iskopan i transformisan u bogati, zeleni, park kao deo projekta restauracije Cheonggyecheon-a. Od 2003. godine, park ima ulogu velikog prikupljača centru grada, pomažući da se samnje urbane temperature i povezivajući prirodnim putem južni i severni deo metropole. Ovaj par dužine 5,5km ohrabrio je pojavu novih aktivnosti i rekreacije u njemu i čak je i dom mnogobrojnim insektima, ribama i drugim životinjskim vrstama.

Ghost Train Park u Limi

Stare železničke pruge u Limi (Peru) postale su savršeno igralište za decu i odrasle zahvaljujući radu španske grupe Basaruma. Park koristi reciklirane materijale u dobijanju ljuljaška u obliku konja, penjalica, konopaca i klackalica. Ono što je nekada bila mrlja u gradu sada je veselo i vedro mesto puno dece koje koriste ono što bi inače bilo nekorisno.

Napušteni silosi / penjačke površine / teretana u Amsterdamu

Silosi su ogromni infrastrukturni delovi koji bi bilo šteta rušiti onda kada nisu više potrebni, tako da kada su dva napuštena silosa postala dostupna, grad Amsterdam ih je transformisao u nešto što je svima bilo fascinantno. NL arhitektonska firma predložila je adaptivno ponovno korišćenje koje je pretvorilo ove silose u neverovatnu penjaću teretanu. Ako bude završen, ovaj projekat će nuditi penjačima mogućnost da se odmere kako sa unutrašnje, tako i spoljašnje strane silosa - i to sve u cilju zabave i rekreacije.

High Line Park u Njujorku

Jedan od naših omiljenih projekta skoro otvoren jeste High Line park na Menhetnu. Još uvek ne možemo da sagledamo inspirativnu ideju transformacije napuštene, izdignute, vozne linije u prelepi park u centru grada. Sada kada je druga faza izgradnje završena, postoji još više prostora za šetnje i druženje u divnom okruženju Menhetna.

Wunderland Kalkar u Nemačkoj

Ako tražite malo veće uzbuđenje u vašem parku, idite do Wunderland Kalkar u Nemačkoj - napuštenoj nuklearnoj elektrani koja je transformisana u zabavni park. Elektrana nikada nije bila u upotrebi, tako da ne bi trebalo da imate strah od radijacije - ali radije nego da je sruše, vlasti su je pretvorile u park koji privlači stotine hiljada ljudi godišnje.

Paddington Reservoir Gardens u Sidneju

Sidnej isto ima impresivne projekte adaptivnog ponovnog korišćenja u cilju stvaranja prelepih urbanih, zelenih, prostora. Ruine javnog vodovoda magično su transformisane u Paddington Reservoir Gardens koje imaju dugu istoriju i izgledom podsećaju kao da se šetate Akropoljom. I pošto je ranije korišćen kao vodovod, efikasnost upravljanja vodom je i dalje veliki prioritet. U stvari, kišnica se sakuplja na licu mesta i koristi se za zalivanje zelenila u ovom parku.

Linkovi:

  • Devet najvećih i najboljih primera gradskih parkova - link
  • Beograd krase 52 parka - link
  • Napušteni berlinski aerodrom Tempelhof kao javni gradski park - link
  • Crvena traka – Qinhuangdao, Kina - link
  • Sve uloge zelenih površina – Uticaj zelenih površina na kvalitet vazduha - link
  • Zdravi javni prostori - čovekovi instikti i uređene javne površine - link
  • JKP Zelenilo Beograd: Javne zelene površine u Beogradu (intervju) - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;