INFONET-468X60-BANNER

Crvena traka – Qinhuangdao, Kina

11.05.2011. | EcoArt

Studio za pejzažnu arhitekturu: Turenscape
Lokacija: grad Qinhuangdao, Kina
Veličina projekata: 20 ha
Godina izgradnje: 2008
Klijent: grad Qinhuangdao

Crvena traka pruža se u dužini od 500m i predstavlja jedinstveni primer spajanja različitih funkcija u jednom, kao što su osvetljenje, prostora za sedenje, posuda za biljke i staze za šetnju. Ona predstavlja i prepoznatljiv element u prostoru koji predstavlja jedan od glavnih orjentira u prostoru. Jedan od glavnih zahteva bio je da se očuva što je moguće više prirodnog ambijenta rečnog koridora tokom procesa urbanizacije. Proces upravo demonstrira kako minimalni dizajnerski zahvati mogu da postignu dramatični uticaj na pejzaž.

1. Postojeće stanje i izazovi

Projekat je lociran na reci Tanghe, na istočnom urbanom delu grada Qinhuangdao City, provincija Hebei, Kina. Prostor kojim se ovaj projekat bavi je linearni rečni koridor u ukupnoj površini od 20ha. Kao takav, prostor je podrazumevao niz mogućnosti, od kojih su neke predstavljale i prave izazove za projektante.

Prostor predstavlja izuzetno kvalitetan prirodni ambijet koji obiluje raznovrsnom prirodnom vegetacijom koja čini životnu sredinu za veliki broj životinjskih vrsta.

Jedan deo prostora koji je obuhvaćen projektom činio je neodržavano i zapušteno mesto, koje je najčešće korišćeno za odlaganje smeća, kao i irigacioni sistem sa vodenim tornjem koji su namenjeni poljoprivrednoj proizvodnji u blizini, od pre par godina.

Potencijalni bezbednosni problemi i mogućnost pristupa: postojeće stanje bilo je prilično nepristupačno za korišćenje, sa nejasnim prilaznim tačkama i u zarasloj vegetaciji, ali i bez ikakvih kvalitetnih sadržaja.

Zadaci koje je trebalo ispuniti odnose se na unošenje rekreativnih sadržaja, poput pecanja, plivanja, džogiranja za stanovnike obližnjeg stambenog bloka.

Jedan od najvećih pritisaka na početku ovog projekata bila je prvobitna ideja da se postojeća obala zalije betonom i poploča, a da se otvori ostave za cvetne leje.

2. Ciljevi

Osnovni cilj bio je očuvanje postojećeg vegetacije i forme rečnog koridora, očuvanje obalne vegetacije i faune ovog prostora, a istovremeno i stvaranje prostora koji će koristiti rekreaciji i edukaciji. Odgovor je “crvena traka”.

3. Dizajnersko rešenje

“Crvena traka” predstavlja kontrast sa svojom okolinom, tj. sa zelenom vegetacijom kao i bojom vode u rečnom koritu. U ukupnoj dužini od 500m traka nudi mogućnost šetnje kao i sedenja, ali istovremeno i osvetljava stazu, tako da je ovaj prilično mračan prostor moguće koristiti i u večernjim časovima. Izdignuti deo trake napravljen je od čeličnih vlakana, i ima visinu od 60cm, dok širina varira od 30-150cm. Otvori u samoj traci ostavljeni su za sadnju zeljstih vrsta, što upotpunjuje osećaj prirodnosti ove intervencije u prostoru.

Duž trake raspoređena su četiri paviljona koji pružaju zaštitu od sunca ili kiše, ali istovremeno predstavljaju mesta okupljanja ali i reperne tačke u prostoru.

Na mestu nekadašnjeg otpada nalaze se perenjaci podeljeni u četiri celine prema dominantnoj boji. Bela, žuta, ljubičasta i plava cvetna polja zaslužna su za to što je ovaj prostor postao posebna atrakcija, umesto nekadašnje gradske deponije.

“Crvena traka” i formalno povezuje različite sadržaje parka i predstavlja suštinski strukturalni element koji je pomogao reorganizaciju prethodno zapuštenog prostora. I pored ovog, nesporno urbanog elementa u pejzažu, čini se da je prirodni ambijent ostao vrlo sličan prvobitnom, bez primetne devastacije prostora.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;