Brod nasukan na livadi

10.08.2011. | Austria architects

U gradiću Vandanu u najzapadnijoj austrijskoj pokrajini Forarlberg (Vorarlberg) postoji kuća koja se istovremeno uklapa sa okolinom i iznenađuje svojim oblikom delujući kao brod nasukan na livadi. Ima sve što je potrebno za život na brodu, uključujući i veliku terasu zaštićenu od vetra na gornjoj palubi.

Pošto je stara kuća bila nefunkcionalna, vlasnici su odlučili da naprave novu. Projekat je uradio biro Kleboth Lindinger Partners iz Linca.

Sve je ovde u funkciji povezanosti sa okolinom – objekat daje oblik prostoru, ali ga ne zarobljava. Čak i štale daju pečat ovom pejzažu nenarušavajući ga.

Kuća je povezana sa garažom formirajući zaklonjen ulaz. U prizemlju se nalaze kuhinja, trpezarija, spavaća soba i kupatilo. Prizemlje obezbeđuje sve uslove za neometan svakodnevni život pošto su vlasnici (roditelji jednog od arhitekata iz biroa Kleboth Lindinger) stariji ljudi.

Terasa, galerija, trem, sauna i radni prostor se nalaze na prvom i drugom spratu.

Osnova objekta je od betona na kojoj je podignuta konstrukcija od mešavina drveta, čelika i stakla koja ima tanke čelične stubove i izolovane drvene elemente.

Dodatni pravougaoni čelični ram i staklena ispuna daju horizontalnu vezu, dok spoljašnji omotač od drvenih daščica pruža kako zaštitu kuće od vremenskih nepogoda, tako i privlači poglede istovremeno obezbeđujući intimnost unutrašnjeg prostora.

Trougaoni profili drvenih daščica omogućavaju stanarima pogled na planine Forarlberga.

Link:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...