INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Los Anđeles postaje zelen uz pomoć algi

09.08.2011. | Detail

Uzgajanje algi zbog energetske efikasnost: ovo i druga jedinstvena rešenja su deo koncepta renovacije zbog kojih je američki tim arhitekata HOK and Vanderweil dobio prvu nagradu na konkursu "Next Generation Design 2011" za magazin Metropolis.

U poređenju sa drugim inovativnim arhitektonskim konkursima, uslovi za "Next Generation Design" su veoma konkretni: zadatak je dati novi život administrativnoj zgradi staroj 46 godina koja se nalazi u centru Los Anđelesa. Premda stara zgrada ima određene arhitektonske kvalitete, ona ujedno ima i veliki energetsko potrošački nivo za moderno vreme.

Projekat pod imenom "Process Zero: Retrofit Resolution", projekat firme HOK/Vanderweil, ima za cilj smanjenje potrošnje ove energije za 84%, dok će se 16% posto energije dolaziti iz obnovljivih izvora.

Najveći deo potrošnje energije u objektu - prema analizi stručnjaka - jeste električna koja se koristi za IT opremu (40% ukupne potrošnje) i za osvetljenje. Zbog toga koncept je prezentovao ideju migracije svih administrativnih radnika na tzv. "računarski oblak" (pogledati link na kraju teksta). Kroz eliminaciju kompjuterskih procesora na radnim mestima, specifična potrošnja energije za IT opremu bi trebalo da se smanji za 80%.

Što se tiče osvetljenja, projektanti su se koncentrisali na što veću upotrebu dnevne svetlosti. Tri velika, nova, atrijuma i osam manjih bi trebalo da dovedu i do 100% dnevne svetlosti u svim prostorijama. Da bi ovo postigli, bilo je neophodno da se ukloni postojeća podela prostora. Tipični američki "boksevi" uglavnom će biti zamenjeni sa velikim otvorenim kancelarijskim prostorom u cilju bolje distribucije svetla.

Pri projektovanju sistema klimatizacije, grejanja i hlađenja novi koncept je koncentrisan na što veću upotrebu prirodnih izvora ventilacije, kao i dodatna mesta za skladištenje u plafonskim panelima uz pomoć PCM-a (Phase Change Materials: koriste osobinu materijala da prelaze iz jednog u drugo agregatno stanje /npr. čvrsto u tečno/, ili čuvaju i oslobađaju velike količine toplote sa veoma malom promenom u sopstvenoj temperaturi).

* Više o primeni PCM-a možete pogledati ako kliknete na neki od linkova na kraju ovog teksta.

Solarna energija će se dobijati od tankih fotonaponskih slojeva na fasadama površine oko 3.500 kvadratnih metara, kao i uz pomoć solarnih, termalnih kolektora na krovu. Treći, još uvek relativno nepoznati vid dobijanja energije biće isproban na objektu: veliki delovi fasada biće popunjeni sa staklenim cevima, gde će alge rasti u đubrivu.

Ove biljke koriste energiju sunca u proizvodnji masnih kiselina koje mogu biti sagorevane. Projektanti se nadaju da će ovaj metod dostaviti 9% preostale energetske potrebe objekta i ujedno obezbediti senku za kancelarijske prostore.

Za svoj projekat, arhitektonska firma HOK/Vanderweil dobili su 10.000 dolara, za koje su oni najavili da će uložiti u dalje istraživanje i razvoj dobijanja obnovljive energije upotrebom algi.

Linkovi:

  • Nova generacija transparentih fasada sa PCM jezgrom za regulaciju temperature - link
  • Panelni proizvodi i završna obrada enterijera (Greenbuild Expo 2009) - link
  • Stolarija, garažna vrata i prateći asortiman (Greenbuild Expo 2009) - link
  • Računarski oblak (cloud computing) - budućnost arhitektonskog projektovanja - link
  • TES sistemi - hlađenje objekata uz potrošnju električne energije tokom noći - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;