IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Panelni proizvodi i završna obrada enterijera (Greenbuild Expo 2009)

18.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Konferencija Greenbuild održava se svake godine, još od 2002. godine, u SAD. Paralelno sa konferencijom proizvođači izlažu nove ekološke materijale, rešenja za energetsku efikasost objekata i uštedu vode, i druge inovacije za primenu u zelenoj gradnji.

Više o Konferenciji i drugim predstavljenim proizvodima, po izboru Alex Wilsona, urednika sajta EBN, pronađite na linku na kraju teksta. Na kraju teksta su dati i svi linkovi iz ovog teksta (proizvođači, organizacije, proizvodi, sertifikati).

Nemačka kompanija Pinta Acoustic predstavila je tržištu SAD plafonski panel i oblogu za zidove pod imenom Phonostop. Paneli su napravljeni 100% od recikliranih upotrebljenih (post-consumer) staklenih boca, sinterovanih u čvrste, lagane i porozne panele. Za razliku od akustičnih panela od mineralne vune nije potrebno nikakvo vezivo.

Paneli imaju najvišu klasu negorivosti (Class 1), kao i oznaku 0 koja se odnosi na širenje plamena i izazivanje dima (zasnovano na ASTM E-84) bez upotrebe aditiva za plamen (retardanata). Čvrstoća na pritisak je 11,6kg/cm².

Firma National Gypsum predstavila je svoj ThermalCORE PCM sistem za pregradne zidove (drywall). ThermalCORE zasniva se na parafinskom materijalu Micronal, koji je otkrila kompanija BASF i koji se topi na 23°C ± 1°C, čuvajući pritom oko 70Wh/m² (22Btu).

PCM (phase-change materijali) koriste osobinu materijala da prelaze iz jednog u drugo agregatno stanje (npr. čvrsto u tečno), ili čuvaju ioslobađaju velike količine toplote sa veoma malom promenom u sopstvenoj temperaturi (fotografija iznad).


Micronal se sastoji od sićušnih loptica parafina u akrilnoj opni prečnika 5-10 mikrona (oko upola manje od zrnaca portland-cementa). Ove ploče još nisu dospele na tržište, ali mogle bi biti prvi PCM proizvod koji će imati praktičnu primenu u građevinarstvu. Sličan proizvod već se koristi u Nemačkoj i pobedio je na izboru 2009 Solar Decathlon.

Richlite proizvodi materijal za završnu obradu načinjen od papira i fenol-formaldehidne smole. Sav papir korišćen za izradu proizvoda (oko 60%–70% mase) ili ima sertifikat o ispunjenom FSC standardu (Forest Stewardship Council) ili je od 100% recikliranog upotrebljenog papira (post-consumer - nakon potrošača).

Kako bi se otklonile sve sumnje u vezi sa uticajem fenol-formaldehidne smole na zdravlje ljudi potrošač je pribavio i sertifikat od Greenguard Children & Schools da je izmereni nivo formaldehida 0,001ppm (parts per million - čestica na milion) što je više nego zadovoljavajuće u SAD.

I Japanci su se predstavili na Greenbuild 2009 - kompanija Tagawa Sangyo izložila je svoj krečni gips Shikkui. Ovaj proizvod dobio je srebrni sertifikat Cradle to Cradle koji je izdala laboratorija McDonough Braungart Design Chemistry (MBDC).

Cradle to Cradle - od kolevke do kolevke - sertifikat koji se dodeljuje za pun ciklus od proizvodnje do upotrebe, reciklaže i ponovne upotrebe.

SurfaceWorks predstavio je GreenWorks liniju šperploča za radne površine i stolove. Ove šperploče nemaju dodataka urea-formaldehida, FSC su sertifikovane, i dostupne su sa različitim završnim obradama kao što je Forbo linoleum i laminati lepljeni pod visokim pritiskom sertifikovani od strane Greenguard Children & Schools.

Takođe, u ponudi su i ponude obrade ivica materijalima kao što je bambus, FSC sertifikovano drvo ili uretan (65% sačinjen od biljnih ulja). Neuobičajeno, ali kao završna površina šperploče nije ponuđen FSC furnir. 

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;