INFONET-468X60-BANNER

Citius, altius, fortius – pa Olimpijska košarkaška arena London 2012

27.06.2011. | Industry Leader Magazine

Olimpijska košarkaška arena je jedan od najvećih privremenih objekata ikada korišćenih za Olimpijske igre, po podacima zvaničnog sajta Olimpijskih igara London 2012. Projektovana zajednički od strane biroa Sinkler Najt Mec, Vilkinson Ajre (Sinclair Knight Merz, Wilkinson Eyre) i KSS-a, ova arena koja može da se reciklira i ponovo koristi, smeštena u Olimpijskom parku, biće rasformirana nakon Igara i ponovo iskorišćena na drugom mestu.

Prvi košarkaški stadion koji se može odvojiti

Master plan za odvojivu olimpijsku košarkašku arenu završen je oktobra 2009. godine, a objekat je završen tačno na vreme i po predviđenom budžetu.

Denis Houn (Dennis Hone), izvršni šef Olimpijskog komiteta za izgradnju objasnio je motive koji stoje iza odluke da se napravi arena koja može da se reciklira i ponovo koristi. „Završetak izgradnje košarkaške arene obezbeđuje još jedan upečatljiv objekat za vreme Igara u Olimpijskom parku i inovativnu konstrukciju koja može biti ponovo iskorišćena na drugom mestu nakon 2012. godine. Kao četvrti objekat koji je završen i jedan od najbrže izgrađenih, košarkaška arena je još jedna prekretnica za Big Build Olimpijskog parka i priznanje preduzećima širom Velike Britanije koja su uključena u izgradnju.“

Biroi Sinclair Knight Merz, Wilkinson Eyre i KSS pažljivo su projektovali košarkašku arenu na način koji omogućava da se ona rasformira i kasnije ponovo koristi i reciklira.

Mamutska arena, koja obezbeđuje mesta za 12.000 ljudi, visoka je 35m, a dugačka 115m, a za izgradnju je upotrebljeno 1.000 tona čeličnih profila koji su prekriveni sa 20.000m2 bele reciklažne, ekološke PVC membrane.

Svakim elementom koji je upotrebljen na ovom objektu i koji doprinosi lakom rasklapanju stadiona, košarkaška arena se takođe diči i kreativnim svetlećim projektom sa belim reciklažnim platnima koji ističu zelenu, privremenu prirodu građevine.

Izveštaji kažu da će, jednom kada Igre budu bile gotove, arena biti razmontirana i predata sledećoj državi koja će ugostiti Olimpijadu 2016. godine.

Boris Džonson (Boris Johnson), gradonačelnik Londona, obećava da će London imati hiljade zelenih projekata koji će biti realizovani otprilike u vreme ceremonije otvaranja 27. jula, tako da je košrakaška arena samo početak.

Opisujući svoju viziju kakva bi trebala da bude poruka koju će London poslati u toku trajanje Olimpijade 2012, gradonačelnik Džonson kaže: „Želim da London izgleda najbolje moguće u 2012. godini pošto će oči celog sveta biti uprte u nas. Igre su jedinstvena prilika da London obezbedi svoju poziciju za narednu generaciju kao najbolji veliki grad na svetu.“

Kako se niz novih inicijativa gradonačelnika sprovodi širom grada, zelena transformacija Londona uključuje i obnovu najčuvenijih građevina ove, po mnogima, prestonice sveta. Zgrade dobijaju niskoenergetsko osvetljenje, osigurava se da kuće u olimpijskim naseljima budu što više ekološke, a priprema se i vozni park sa električnim automobilima koje će zvaničnici i sportisti koristiti tokom trajanja igara.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;