PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Pelene za bebe: novi izvor energije

21.06.2011. | Maison a part

Reciklirane pelene bi u bliskoj budućnosti mogle da proizvode biogas. S obzirom na količinu koju naši najmlađi potroše tokom prvih godina života, ovo bi bio značajan potencijal.

Ova ideja potiče od inženjera kompanije Suez Environnement koji su koncept već razvili u laboratorijama. Projekat je pre dve godine finansirao sa 40% francuski ADEME - Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie (Agencija za životnu sredinu i upravljanje energijom) što iznosi nekih 340.000 evra.

Projekat: problem i rešenje

„Počelo se od jednostavne činjenice. Svakoj bebi do njene druge godine potrebno je oko u proseku 6.000 pelena kako bi bila čista. To predstavlja, godišnje, na nacionalnom planu (Francuske – prim. prev.) više od milion tona iskorišćenih pelena koji bacamo u smeće“, objašnjava Loren Galtje (Laurent Galtier), direktor projekta Happy Nappy (zarad zgodne rime ili prilagođavanja budućem ino tržištu, Francuzi su proizvodu dali engleski naziv: Srećna pelena – prim. prev).

Ovo predstavlja značajnu količinu za koju do danas nije nađeno rešenje kako da se reciklira. Pelene se bacaju u smeće sa drugim otpacima iz domaćinstva i ne sortiraju se posebno. Ovakvo smeće se odnosi na klasične deponije gde se vrši procenjivanje i eliminacija otpada iz domaćinstava.

„Prva etapa se sastoji od drobljenja iskorišćenih pelena kako bi se izdvojile različite materije od kojih se takva pelena sastoji“, precizira Maksim Rue (Maxime Rouez), inženjer u kompaniji Suez Environnement. Nakon usitnjavanja pelena na male trake i pranja u mašini, istraživači razdvajaju plastične materijale koji mogu biti ponovo iskorišćeni kako bi se napravili drugi plastični proizvodi.

Što se organskog otpada tiče, on će služiti za proizvodnju biogasa, struje i toplote. Naime, proizvodnja biogasa biće rezultat procesa fermentacije: mešanjem fekalnih materija i celuloze iz pelena sa muljem nastalim od iskorišćene vode iz preradnih stanica. 

Na kraju, fekalne materije koje se nalaze u pelenama mogle bi da služe i kao osnovni sastojak komposta za đubrenje njiva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;