INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Pelene za bebe: novi izvor energije

21.06.2011. | Maison a part

Reciklirane pelene bi u bliskoj budućnosti mogle da proizvode biogas. S obzirom na količinu koju naši najmlađi potroše tokom prvih godina života, ovo bi bio značajan potencijal.

Ova ideja potiče od inženjera kompanije Suez Environnement koji su koncept već razvili u laboratorijama. Projekat je pre dve godine finansirao sa 40% francuski ADEME - Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie (Agencija za životnu sredinu i upravljanje energijom) što iznosi nekih 340.000 evra.

Projekat: problem i rešenje

„Počelo se od jednostavne činjenice. Svakoj bebi do njene druge godine potrebno je oko u proseku 6.000 pelena kako bi bila čista. To predstavlja, godišnje, na nacionalnom planu (Francuske – prim. prev.) više od milion tona iskorišćenih pelena koji bacamo u smeće“, objašnjava Loren Galtje (Laurent Galtier), direktor projekta Happy Nappy (zarad zgodne rime ili prilagođavanja budućem ino tržištu, Francuzi su proizvodu dali engleski naziv: Srećna pelena – prim. prev).

Ovo predstavlja značajnu količinu za koju do danas nije nađeno rešenje kako da se reciklira. Pelene se bacaju u smeće sa drugim otpacima iz domaćinstva i ne sortiraju se posebno. Ovakvo smeće se odnosi na klasične deponije gde se vrši procenjivanje i eliminacija otpada iz domaćinstava.

„Prva etapa se sastoji od drobljenja iskorišćenih pelena kako bi se izdvojile različite materije od kojih se takva pelena sastoji“, precizira Maksim Rue (Maxime Rouez), inženjer u kompaniji Suez Environnement. Nakon usitnjavanja pelena na male trake i pranja u mašini, istraživači razdvajaju plastične materijale koji mogu biti ponovo iskorišćeni kako bi se napravili drugi plastični proizvodi.

Što se organskog otpada tiče, on će služiti za proizvodnju biogasa, struje i toplote. Naime, proizvodnja biogasa biće rezultat procesa fermentacije: mešanjem fekalnih materija i celuloze iz pelena sa muljem nastalim od iskorišćene vode iz preradnih stanica. 

Na kraju, fekalne materije koje se nalaze u pelenama mogle bi da služe i kao osnovni sastojak komposta za đubrenje njiva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;