INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Najveća fabrika za proizvodnju električne energije od otpada

11.02.2016. | Gizmag

Najavljen je pobednički projekat za koji je određeno da će biti „najveće postrojenje za proizvodnju energije od otpada na svetu“. Postrojenje za proizvodnju energije od otpada u Šendženu „Shenzhen East Waste-to-Energy Plant“ će biti prepoznatljivog kružnog oblika. Projektovale su ga je i dizajnirale kompanije Schmidt Hammer Lassen Architects i Gottlieb Paludan Architects.

Projekat koji je trijumfovao u okviru međunarodnog takmičenja, je zamišljen tako da celo postrojenje bude smešteno u okviru jedne zgrade. Kružni oblik je izabran da bi minimizirao dimenzije postrojenja i smanjio iskopavanja potrebna tokom gradnje.

U Schmidt Hammer Lassen-u kažu da će postrojenje koristiti „najnapredniju tehnologiju spaljivanja otpada i proizvodnje električne energije“. U fabrici se očekuje 5.000 tona otpada svakog dana, ili trećina otpada koji napravi 20 miliona stanovnika Šendžena u Kini u toku dana. Pored proizvodnje električne energije postupkom spaljivanja, 44.000 m² fotonaponskih panela biće instalirano na samom postrojenju od 66.000 m² krovne površine što će doprineti njegovom autputu.

Tu će se takođe nalaziti i uređen park i centar za posetioce sa pogledom na mašine u okviru postrojenja. Posetioci će tom prilikom moći da hodaju stazom u unutrašnjem delu da bi videli različite delove postrojenja, dok bi usput dobijali važne informacije edukativnog karaktera, a takođe će imali priliku da prođu i panoramskom stazom na krovu sa koje se pruža pogled na okolinu. Nadaju se da će na taj način posetioci bolje razumeti probleme i pitanja vezana za otpad i na koji način mogu da smanje njegovu proizvodnju.

Dalji razvoj projekta tek treba da bude sproveden, ali bi postrojenje trebalo da počne sa radom 2020. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;