INFONET-468X60-BANNER

Konkursi za bolja vremena

11.05.2011. | Žarko Bogosavljević | Blic

Od nekoliko arhitektonskih konkursa koje je poslednjih godina platio grad, samo jedan je blizu realizacije, dok ostali možda nikad i neće stići na red i to, kažu u gradskoj opštini Novog Sada, zbog finansijske krize.

Za poslednja tri konkursa grad potrošio tri miliona dinara

Samo na poslednja tri velika konkursa za opštegradski centar, četvrti most i Trg Republike, grad je potrošio više od deset miliona dinara, što je svota dovoljna za izgradnju skejt parka, šest dečjih igrališta ili da jedna gradska ulica dobije kompletnu novu rasvetu i hortikulturno uređenje.

Manje od jednog procenta investicije

Članica veća za urbanizam Jelena Atanacković-Jeličić smatra da grad nije na finansijskom gubitku što je platio konkurse koji se ne realizuju jer je ukupna vrednost manja od jednog procenta vrednosti investicija, dok je u svetu to mnogo više, nekad projektovanje uzme i do 10 odsto vrednosti.

Pri tome, svota potrošena na konkurse nije ni konačna jer u obzir nije uzeto obeštećenje od 200.000 do 300.000 dinara za firme koje su pozvane a nisu pobedile, kao ni nagrada prvoplasiranom na konkursu za rešenje Mosta na stubovima Franca Jozefa.

“Poting” iz Maribora nagrađen je ugovorom za idejno rešenje mosta, teškim čak 121 milion dinara. To je više nego što je Novi Sad potrošio na kompletno uređenje Keja, a pri tome je zbog krize izgradnja mosta odložena na neodređeno.

Upravo je finansijska kriza, kažu u gradu, dovela do usporavanja realizacije pojedinih projekata.

- To ne znači da se od projekata odustalo, pa samim tim i ne smatramo da je grad na gubitku što je platio neki arhitektonski konkurs koji trenutno nije realizovan. Nije redak slučaj i u svetu da se za neku lokaciju ili objekat napravi i po nekoliko konkursa pre nego što dođe do građevinskih radova - kažu u Gradskoj kući.

U protekloj deceniji je bilo i drugih konkursa koje je u potpunosti ili delimično platila gradska vlast, kao što je arhitektonski konkurs Trifkovićevog trga, bloka u Šafarikovoj ulici, Trga galerije ili već zaboravljeni konkurs za uređenje Trga slobode koji je na kraju i osporen zbog načina kako je sproveden.

Delimično je realizovano samo konkursno rešenje bloka oko Šafarikove ulice, kada je sagrađena zgrada kompanije „Matijević“ - „Hotel centar“, koju su Novosađani zbog njenog spornog izgleda nazvali „radijator“. Početak gradnja spratne garaže koja, prema projektu, treba da bude pored ovog - nije još ni blizu.
 
Kako saznajemo u Gradskoj kući, ne samo što ovi projekti do sada nisu realizovani, već se ne zna ni kada bi mogli doći na red. Jedino što se može očekivati je uređenje Trga Republike sa Ribljom pijacom jer grad želi da što pre tu sagradi podzemnu garažu sa više stotina mesta.

- Konkurs je specifičan vid projektovanja i konkursno rešenje ima prednosti u odnosu na obično projektovanje kada angažujemo neku projektansku kuću preko tendera jer ovako onda može da se izabere kvalitetnije rešenje. Zato se insistira na urbanističkim konkursima, da se može angažovati širok krug autora. Zašto ne dolazi do realizacije, to je samo pitanje finansija i kada se obezbede sresdtav ide se ka realizaciji - navodi članica veća za urbanizam Jelena Atanacković-Jeličić.

Članica veća kaže i da nije čudno ni kada se neki konkurs za određenu lokaciju ponovi, objašnjavajući da je i to redovna praksa u svetu kako bi se došlo do najboljeg rešenja. Kako priča, takođe, ako je neki konkurs urađen pre 10 godina, ne znači da neće biti novog jer usled protoka vremena dolazi ne samo do promene načine u gradnji i primeni materijala, nego i gledanja na to kako se neki prostor urbanistički uređuje, nego se često promeni i situacija na samoj lokaciji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;