INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Američki institut za arhitekturu izabrao je 10 najzelenijih projekata za 2010. godinu

20.04.2011. | Paula Melton | BuildingGreen - EBN

Odbor za zaštitu životne sredine Američkog instituta za arhitekturu (AIA-COTE - The American Institute of Architects Committee on the Environment) objavio je 10 najzelenijih projeka za 2010. godinu. Članovi žirija su primetili da je konkurentnost projekata koji učestvuju u izboru sve veća. "Želimo sada da vidimo različite tipove projekata, projekte koje rešavaju urbana pitanja ili socijalna pitanja, projekte koji menjaju ponašanje njihovih stanara."

Žiri je, takođe, primetio posebno interesovanje arhitekata za inovativne tehnike upravljanja vodom, pasivnim preživljavanjem, urbanim ispunama i poboljšanjem zajednica. "Arhitekte, na neki način, preuzimaju ulogu graditelja, pri tom menjajući gradsku politiku oko toga šta je prihvatljivo," zaključila je član žirija Džošua Aidlin (Joshua Aidlin).

Drugi članovi žirija koji su učestvovali u izboru su bili: Meri Guzovski (Mary Guzowski); Kevin Kampšroer (Kevin Kampschroer); Meri En Lazarus (Mary Ann Lazarus); Dženifer Sangvineti (Jennifer Sanguinetti) i Loren Jarmut (Lauren Yarmuth).

Prikazaćemo Vam osnovne karakteristike projekata. Više o samim projektima možete saznati ako kliknete na ime svakog projekta pojedinačno (tekstovi su na engleskom jeziku).

Cherokee Studios: Projekat urbane ispune mešovitog korišćenja. Ovim objektom dominira zeleni krov koji pruža filtraciju atmosferalija, sprečvajući na taj način zagađivanje okeana. Sistem perforiranih platna dozvoljava prolazak dnevnog svetla i spoljašnjeg vazduha u apartmane, pružaući ujedno željeni hlad.

First Unitarian Society Meeting House: Dogradnja izvršena na čuvenoj kući koju je projektovao Frenk Lojd Rajt (Frank Lloyd Wright) poprimila je formu luka, praveći kontrabalans trouglovima koji čine originalnu formu. Atmosferalije koje su se slivale sa originalne kuće plavile su okružujuće placeve godinama, ali pravljenjem zelenog krova i pažljivim ozelenjavanjem placa rešili su ovaj dugogodišnji problem.

Greensburg Schools: Nakon što je tornado uništio skoro svaku strukturu u Grinsburgu (Greensburg, Kasas) grad je odlučio da u obnovi koristi održivu strategiju. Za škole je to značilo da se naglasi upotreba prirodnog svetla i kvaliteta unutrašnjeg vazduha u cilju stvaranja pogodnog okrušja za učenje. Ovaj projekat, je takođe, uključivao korišćenje atmosferalija, zajedno sa pravljenjem močvarnih prostora za tretman odpadnih voda.

High Tech High Chula Vista: Učenici u ovoj kalifornijskoj srednjoj školi imaju nastavu kako unutra tako i napolju. Dizaj škole podržava njenu obrazovnu filosofiju i metodologiju dozvoljavajući olakšan pristup između unutrašnje i spoljašnjeg prostora i integracijom izgrađene i prirodne sredine. Ovaj projekat karakteriše i izgradnja biosvola (Bioswales - elementi pejzaža dizajnirani da uklone mulj i zagađivače sa površinskih voda), kao i prihvatanje kišnica i njihovo ponovno korišćenje zajedno sa prirodnom ventilacijom, obiljem dnevne svetlosti, kao i fotonaponskim sistemom.

Livestrong Foundation: Ovo adaptivno ponovno korišćenje starog skladišta u industrijskom delu grada Ostina (Austin, Texas) karakteriše veliki centralni prostor koji ujedno pruža mala, fleksibilna, radna mesta napravljena od recikliranog drveta. Zgrada ima za cilj da revitalizuje ovaj deo grada zadržavajući specifičnosti okruženja.

LOTT Clean Water Alliance: Velika zgrada koja dočekuje posetioce nije samo lepa: ona je esencijalna u obrazovanju stanovništa i profesionalaca o ulozi savremenih sistema upravljanja vodom u građevinskoj industriji. Pored postrojenja za obradu otpadnih voda, ovaj projekat populariše upotrebu zelenih krovova, malih močvarnih mikrosistema i korišćenje autohtone vegetacije.

NREL Research Support Facility: Najveća zgrada u zemlji koja teži nultoj potrošnji energije (net-zero energy). Ova ustanova koja se nalazi u okviru Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju (National Renewable Energy Laboratory) proizvodi svoju energiju sa fotovoltnim sistemima i koristi solarne kolektore sa grejanje vazduha unutar objekta. Kišne bašte (Rain garden - to su zasađene depresije koje dozvoljavaju kišnici da se sa nepropusnih urbanih površina kao što su krovovi, prilazi, parkinzi apsorbuje u tlo), propustljivo poločavanje (vid popločavanja koji dozvoljava propuštanje atmosferalija u tlo) i biosvoli zajedno sa prirodnim terenom rade na poboljšanju upravljanja atmosferalija.

OS House: Ova jednoporodična kuća popunjava prazan urbani plac koji se nalazi u blizini šoping i rekreativnih centara, kao i javnog prevoza. Korišćenje fotovoltnih i solarnih sistema omogućavaju dobijanje i više nego što je potrebno energije koji su, pored raznih sistema upravljanja vodom, bili ključni za ovaj projekat, s obzirom da se nalazi na strmini iznad jezera Mičigan.

Step Up on 5th: Ekonomski pristupačna, funkcionalna, apartmanska zgrada obično se ne fokusira na strategiju održive gradnje, ali projektanti ovog objekta su pokazali da je to ostvarljivo. Korišćenje obilja dnevne svetlosti, strateške filtracije svetlosti, i unakrsne ventilacije, ova zgrada sa 46 apartmana obezbeđuje energiju, efikasno upravljanje vodom i servise podrške za beskućnike i mentalno nesposobne ljude u Santa Monici (Santa Monica, California).

Vancouver Convention Centre West : Zeleni krov od 6 jutara je centralno delo ovog objekta na obali, koji takođe uključuje i veštački greben, postrojenje za obradu otpadnih voda, kao i toplotnu pumpu koja koristi morsku vodu. Izgrađen na napuštenom braon polju (brownfield -napušteni ili slabo korišćeni industrijski i komercijalni objekti dostupni za ponovno korišćenje), centar pruža habitat za divlje životinje, kao i parkovski prostor za okupljanje ljudi. 

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;