INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Homeostatic - zaštita od Sunca fasadom od dielektričnih elastomera (video)

15.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Matthew Herman, menadžer u britanskoj konsultantskoj inženjerskoj firmi Buro Happold, na 2010 R+D simpozijumu koji je organizovao Architect Magazine, rekao je u svom izlaganju da se tehnologija fasada preusmerava sa polja materijala na polje energetski efikasnih sistema.


Homeostatic fasadni sistem - foto: Fast Company

Ova promena je opravdana budući da zgrade troše oko 30% energije u svetu, ali uvek ostaje problem aktivnih sistema na fasadama koji i dalje zahtevaju energiju za svoj rad, uprkos potencijalu da uloženi novac i ovu energiju nadoknade kroz uštede koje postignu.

Njujorška arhitektonska firma Decker Yeadon (Martina Decker i Peter Yeadon - link na kraju) predložila je alternativni automatizovani mehanički sistem fasade koji troši veoma malo energije - Homeostatic Façade.

Prototip ove fasade zasniva se na prirodnim fizičkim osobinama dielektričnih elastomera - DE (dielectric elastomers). Ovi materijali mogu da naprave plastične deformacije pod uticajem električnog napona. Kada napajanje nestane materijal se vrati u početni oblik.

Fasadni sistem ove firme ponaša se kao mišić - elementi od DE-a se skupljanju i opružaju i na taj način obezbeđuju optimalan nivo zaštite od Sunca.

Ipak, prototip je za sada isuviše "nežan" da bi se mogao koristiti sa spoljašnje strane zastakljene površine. On se može postaviti sa unutrašnje strane ali na taj način svaka zaštita od sunca je manje efikasna jer toplota već prolazi kroz staklo.

Sa druge strane, čest je slučaj da zgrada ima duplu staklenu fasadu i mnogi mehanički aktivni sistemi zaštite od Sunca smeštaju se u prostor između dve staklene fasade. Ovde su zaštićeni od spoljnih uticaja, a deluju pre nego što sunčevi zraci prodru u enterijer objekta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;