Homeostatic - zaštita od Sunca fasadom od dielektričnih elastomera (video)

15.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Matthew Herman, menadžer u britanskoj konsultantskoj inženjerskoj firmi Buro Happold, na 2010 R+D simpozijumu koji je organizovao Architect Magazine, rekao je u svom izlaganju da se tehnologija fasada preusmerava sa polja materijala na polje energetski efikasnih sistema.


Homeostatic fasadni sistem - foto: Fast Company

Ova promena je opravdana budući da zgrade troše oko 30% energije u svetu, ali uvek ostaje problem aktivnih sistema na fasadama koji i dalje zahtevaju energiju za svoj rad, uprkos potencijalu da uloženi novac i ovu energiju nadoknade kroz uštede koje postignu.

Njujorška arhitektonska firma Decker Yeadon (Martina Decker i Peter Yeadon - link na kraju) predložila je alternativni automatizovani mehanički sistem fasade koji troši veoma malo energije - Homeostatic Façade.

Prototip ove fasade zasniva se na prirodnim fizičkim osobinama dielektričnih elastomera - DE (dielectric elastomers). Ovi materijali mogu da naprave plastične deformacije pod uticajem električnog napona. Kada napajanje nestane materijal se vrati u početni oblik.

Fasadni sistem ove firme ponaša se kao mišić - elementi od DE-a se skupljanju i opružaju i na taj način obezbeđuju optimalan nivo zaštite od Sunca.

Ipak, prototip je za sada isuviše "nežan" da bi se mogao koristiti sa spoljašnje strane zastakljene površine. On se može postaviti sa unutrašnje strane ali na taj način svaka zaštita od sunca je manje efikasna jer toplota već prolazi kroz staklo.

Sa druge strane, čest je slučaj da zgrada ima duplu staklenu fasadu i mnogi mehanički aktivni sistemi zaštite od Sunca smeštaju se u prostor između dve staklene fasade. Ovde su zaštićeni od spoljnih uticaja, a deluju pre nego što sunčevi zraci prodru u enterijer objekta.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


GEALAN
GEALAN
BEOGRAD-BATAJNICA
www.gealan.rs

DOMIS ENTERIJERI
DOMIS ENTERIJERI
SREMSKA MITROVICA-LAĆARAK
www.domisenterijeri.com

MIGRO
MIGRO
SOMBOR-SVETOZAR MILETIĆ
www.somfy.rs

ROLO TIME
ROLO TIME
UŽICE-SEVOJNO
www.rolotime.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...